Region under anklage

Region Sjælland påtvinger deres læger kun at henvise kvinder med kræft i æggestokkene til behandling på Roskilde Sygehus. Det er klokkeklart imod patienternes lovsikrede ret til frit sygehusvalg, konkluderer en ekspert i sundhedsret til DR Nyheder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 

DR Nyheder er kommet i besiddelse af et referat om behandling af gynækologisk kræft i Region Sjælland og her står helt klart:

- Der er principielt ikke frit sygehusvalg til højt specialiseret behandling.

Samtidig fortæller tidligere overlæge på Næstved Sygehus, at regionens koncerndirektør har pålagt lægerne kun at henvise patienter med kræft i æggestokkene til Roskilde Sygehus.

- Vi blev pålagt, kun at henvise til Roskilde, siger Jens Pagel.

Og det var helt klart, at regionen gik udenom den lovsikrede ret til frit sygehusvalg.

- Patienterne har fra regionens side ikke fået deres ret til frit sygehusvalg, fastslår han.

Jens Pagel har som konsekvens af dårligt arbejdsmiljø sagt sit job op i Regionen.

- Sådan en fremgangsmåde kan jeg ikke være med til, siger han.

Alvorligt lovbrud
Regionens fremgangsmåde er ikke lovlig.

- Retten til frit sygehusvalg er lovsikret, så den kan en region ikke lave om, ved at lave sine egne regler, fastslår ph.d jur Kent Kristensen fra Syddansk Universitet.

Han betegner lovbruddet som alvorligt.

Region afviser
Koncerndirektør i Region Sjælland, Lars Onsberg Henriksen, ønsker ikke at lade sig interviewe, men i en mail til DR-Nyheder oplyser hans kommunikationschef Vibeke Lyngse, at Roskilde Sygehus er det eneste Sygehus i regionen der varetager behandling af kvinder med kræft i æggestokkene.

- Derfor skal behandlingen foregå der - også selvom en læge eller patient skulle ønske at få behandlingen på et af vores andre sygehuse. Skal man sige det lidt populært, så kan man jo heller ikke komme til at føde på en hjerteafdeling, skriver Vibeke Lyngse i mailen.

Den forklaring giver tidligere overlæge Jens Pagel ikke meget for.

- Det er jo absurd, at jeg skulle henvise til en afdeling, der ikke udfører operationen. Jeg ved da godt, at den kun udføres seks steder i landet.