Region Sjælland flopper: Sådan klarer din kommune sig i ny sundhedsanalyse

En ny liste sammenligner alle landets kommuner på sundhedsområdet. Seks af regionens kommuner placerer sig blandt de ti dårligste.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vi er et ganske lillle land med knap seks millioner indbyggere. Ikke desto mindre er der stor forskel på, hvor sunde borgerne er ude i de 98 kommuner.

Set med sundhedsbriller ser det særligt skidt ud i Region Sjælland. Her i regionen er størstedelen af de 12 kommuner nemlig blandt de mindst sunde i landet, mens de nordsjællandske kommuner er sundest.

Det viser det nye værktøj, Kommune-Barometeret, som er lavet på baggrund af offentligt tilgængeligt sundhedsdata, der er blevet analyseret.

Det er nyhedsbrevet Kommunal Sundhed, som står bag Kommune-Barometeret, så kommunerne bedre kan bruge deres sundhedsdata. Dataene er blandt andet hentet fra Danmarks Statistik, Sundhedsdatastyrelsen og Undervisningsministeriet.

Nordsjælland i top - Lolland ligger i bund

De sundeste kommuner er at finde i Nordsjælland, hvor Gentofte ligger helt i top, mens Rudersdal og Allerød udgør top tre. Her i regionen er den sundeste kommune Ringsted på en samlet 50. plads, som er efterfulgt af Stevns og Sorø kommuner på henholdsvis plads 61 og 62.

Til gengæld ligger 6 af regionens 12 kommuner i bunden af listen blandt de 10 mindst sunde kommuner. Bundplaceringen går til Lolland Kommune på plads 98, Odsherred ligger på en 96. plads og Vordingborg på en 94. plads.

I analysen er kommunernes sundhed blevet vurderet ud fra 39 indikatorer inden for seks forskellige emner. Både indikatorer og emner er udvalgt, fordi man har vurderet, at de samlet vil kunne være udtryk eller betingelser for, hvordan sundheden er hos den enkelte borger ude i kommunen.

De seks emner er sundhed, uddannelse, økonomi, mad og ernæring, offentlig sikkerhed og sammenhængskraft, som hver især er vægtet efter relevans. Emnet sundhed vægter mest med 30 procent efterfulgt af økonomi på 25 procent, mens mad og ernæring og uddannelse vægter 17 procent hver.

Man har blandt andet kigget på indikatorer som for eksempel andel med svær overvægt, patienter pr. praktiserende læge eller andel, der ryger dagligt i kommunerne.

Herunder i grafikken kan du se, hvordan din kommune placerer sig inden for hver af de seks emner.