Regeringens store kystprojekt er fortsat langt fra land

Flere prestigefyldte turismeprojekter i vandkanten er droppet, og finansieringen af resten er fortsat usikker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ti store kystprojekter udpeget i 2015 af regeringen til at fremme turismen i vandkantsdanmark er stadig langt fra land.

Om kort tid er projekterne halvvejs i forsøgsperioden. Alligevel er ingen projekter endnu rigtigt landfaste.

To af dem er forlist. De øvrige har endnu ikke officielt præsenteret investorer eller endelige projekter. Det viser en rundringning fra Ritzau.

- Det var en flot vision, som ikke rigtig bliver til noget.

Det siger 1. viceborgmester Bo Jul Nielsen (S) fra Gribskov Kommune om det lokale projekt "New Nordic Coast" med nyt strandhotel og havbad, som nu er lagt i mølposen.

- Vi troede, at det ville vælte ind med fonde og finansiering. Men der opstod diskussion om placeringen af hotellet, og store fonde går ikke ind i noget, hvor der er bøvl, siger han.

Har kastet håndklædet i vandkanten

Også Øhavscenter Christiansminde i Svendborg har kastet håndklædet i vandkanten på grund af manglende finansiering og et afslag på kommunal støtte.

I Hjørring Kommune erkender borgmester Arne Boelt (S), at det lokale projekt med at erstatte et nedslidt badehotel i Løkken med et nyt skal vise sig rentabelt, før investorer og forpagtere for alvor bider på.

- Der arbejdes på det. Men om det lykkes at lande en aftale er ikke sikkert. Det vil forbavse mig, hvis vi ved det ret meget før sommer, siger han. 

Da regeringen præsenterede de ti vandkantsprojekter som en turistmæssig bølgebryder i 2015, stod der ellers stort skumsprøjt om kølen.

- Det er ti projekter, som vil være med til at trække flere turister til de danske kyster og skabe vækst og arbejdspladser lokalt. Det er projekter med høj kvalitet, som vil kræve en samlet investering på fire milliarder. Så vi må sige, at forsøgsordningen er en succes, sagde daværende vækst- og erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V).

Vanskelige at hive fire milliarder kroner i land

De fire milliarder kroner har efterfølgende, som flere eksperter også forudså, vist sig vanskelige at hive i land.

Janne Liburd, professor i turisme ved Syddansk Universitet, peger også på, at disse års vækst i turismen i kystzonen bygger på helt andre årsager.

- Den skyldes originale projekter som bunkermuseet Tirpitz i Blåvand, Vadehavscentret ved Ribe og udpegningen af nye Unesco Verdensarv-steder som Stevns Klint.

Der har været arbejdet på dem i en årrække, og de kræver unikke samarbejder i forhold til endnu et hotelbyggeri, siger hun.