Regeringen ønsker billigere billetter til togpassagerer

Det skal ikke bare gå hurtigere, når passagerer sætter sig i toget - det skal også være billigere at trække en billet, lyder ønsket fra regeringen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Regeringen vil gøre togtrafikken hurtigere, men prisen er også et vigtigt parameter for at få flere passagerer. Og billetterne er dyre, erkender minister ifølge Ritzau.

Regeringen har med forslaget om at bruge 27,5 milliarder kroner på at realisere den såkaldte timemodel lagt op til kortere transporttid på den danske jernbane.

Togbilletter er dyre

Planen vil ifølge en opgørelse fra Transportministeriet sænke rejsetiden så markant på flere strækninger over hele landet, at det i fremtiden vil blive hurtigere at tage toget frem for bilen mellem mange af de større danske byer.

Men rejsetiden er ikke det eneste parameter for passagererne, medgiver transportminister Henrik Dam Kristensen (S).

- Vi er meget opmærksomme på, at prisen også spiller en rolle, forklarer ministeren over for Ritzau.

- Vi er fokuserede på bedre og billigere kollektiv trafik, og det er relativt dyrt at rejse mellem landsdelene med den kollektive trafik, konstaterer Henrik Dam Kristensen.

Ingen løfter

Han vil ikke komme med konkrete løfter om billigere billetter, men han understreger, at regeringen har et ønske om at sænke priserne.

- Jeg vil gerne have en situation, hvor det også økonomisk er attraktivt at vælge den kollektive trafik, siger ministeren.

Han vurderer dog fortsat, at regeringens plan vil få flere danskere til at tage toget.

- Man kommer hurtigere frem med toget, og man gør det på en mere behagelig måde, hvor man kan arbejde, læse avis eller drikke kaffe. Så det er et attraktivt alternativ, mener ministeren.

Et minut lig med 1 til 2 kroner

Ifølge Mogens Fosgerau, som er professor på DTU Transport, hvor han forsker i transportadfærd, kan den lavere rejsetid være med til at opveje en del af billetprisen.

- Et minuts rejsetid svarer til mellem 1 og 2 kroner i den forstand, at det har cirka samme effekt på efterspørgslen, forklarer han.

Et eksempel fra ministeriets opgørelse viser, at rejsen fra København til Aarhus, som ifølge Krak tager lidt over tre timer i bil, vil kunne gøres på to timer, når timeplanen er realiseret. Den tur koster i dag 374 kroner for en voksen.

/Ritzau/