Regering klar med alkolåse (Video)

Spritbilister kan få alkolås installeret i bilen som betingelse for at beholde kørekortet. Nu følger Danmark det svenske eksempel. Læs trafikpakken her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Læs mere:

Råd tror på færre ulykker

S: spritbilister skal betale

Rådet for Større Færdselssikkerheds side om Alkolåse

Læs hele trafikpakken

Nu skal alkolåse indføres i Danmark. Efter et langt tilløb er regeringen nu klar til at indføre ordningen, som skal forhindre dømte spritbilister i at køre bil, hvis de har drukket.

Alle, der tages for grov spritkørsel skal fremover køre med alkolås i to år udover de sanktioner, der normalt idømmes spritbilister.

Systemet kendes i Sverige, og både Rådet for Større Færdselssikkerhed og Færdselssikkerhedskommissionen har anbefalet, at alkolåse også indføres herhjemme.

- Folk, der spiller hasard med andre trafikanters liv skal mødes med markante stramninger. Derfor fremsætter regeringen nu en ny tryg trafikpakke, som er en af de skrappeste pakker, der er lavet på området, siger justitsminster Brian Mikkelsen.

[video:video_mangler:090929_brian.flv]

Emnet har været diskuteret i flere år, og både Brian Mikkelsen og hans forgænger på posten, Lene Espersen (K), har tidligere udtrykt skepsis over for systemet.

Med en alkolås kommer bilen ingen vegne, hvis manden eller kvinden ved rattet har drukket. Et alkometer blokerer bilens tænding, hvis der er promiller i førerens udåndingsluft.

I Sverige har erfaringerne ikke været entydigt positive. En stor del af de dømte spritbilister har ikke ønsket at deltage i forsøgsordningen, selv om de kunne få kørekortet tilbage, og det skyldes den høje pris. Alkolåsen koster pr. deltager i det svenske forsøg 55.000 svenske kroner.

I februar fortalte Brian Mikkelsen Folketingets Retsudvalg, at han i samarbejde med Rigsadvokaten, Rigspolitiet og DTU Transport ville overveje mulighederne for at indføre alkolåse. Men dengang var hans melding temmelig kølig.

- Der ses således ikke umiddelbart at foreligge en model for indførelse af en alkolåsordning, som på den ene side kan medvirke til at skabe mærkbare og varige resultater, der ligger ud over, hvad der kan opnås inden for rammerne af det eksisterende sanktionssystem med bl.a. betingede og ubetingede frakendelser af førerretten, og som på den anden side kan holdes på et begrænset udgiftsniveau," skrev han til Retsudvalget.

TV2 ØST var med Svend Andresen fra Havnsø ved mekanikeren, da han, som den første privatperson i Danmark, fik sat en alkolås på sin bil i juni. Se hele indslaget herunder:
[video:video_mangler:090612_alko.flv]

/ritzau/