Rapport: Prioritér hvilke landsbyer, der skal overleve

Når flere danskere i disse år flytter fra land til by, er det vigtigt at prioritere hvilke landsbyer, der så skal bruges kommunale kroner på, lyder det i en ny rapport fra BL - Danmarks Almene Boliger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Kommunerne er nødt til at sætte navn på, hvilke landsbyer, der ikke skal bruges ressourcer på at holde liv i.

Sådan lyder anbefalingen fra et panel af eksperter og politikere i en ny rapport fra BL - Danmarks Almene Boliger. 

-  Hvorfor ikke være ærlige? Det afgørende er at finde et fælles ståsted for, hvordan udviklingen ser ud, så der kan tages beslutninger om, hvor man skal investere, og hvor man bør rive ned, lyder det videre i rapporten, skriver Berlingske.

Hvilket samfund vil man have?

Der skal være en overordnet plan for, hvad der skal ske i takt med at flere og flere flytter til de større byer, mener formanden for panelet, tidligere koncernchef i Nykredit, Peter Engberg,

- Der er virkelig behov for at komme op i helikopteren. Man har slet ikke taget nogen egentlig diskussion om, hvad det er for et samfund i balance, man gerne vil have. Hvor meget vil man reparere på udviklingen, hvor megt aktivitet vil man have, og hvad koster det? Det kigger man ikke på, siger Peter Engberg til avisen.

Borgmester: Svært at lukke landsbyer

I Guldborgsund Kommune lægger borgmester, John Brædder (Guldborgsundlisten) husvægt på, hvilke landsbyer, der findes noget engagement i.

- I de landsbyer, hvoir der er nogle ildsjæle, som gør noget for at tiltrække indbyggere og vedligeholder beboerhuset og står for driften, vil vi kommunalt bakke op, siger John Brædder (Guldborgsundlisten) til Berlingske.

Han siger desuden, at hvis kommunen skal lukke landsbyer i fremtiden, så er det fordi at borgerne siger, at der ikke er nogen fremtid der:

- Det er svært at udpege en landsby og sige, her kommer der ikke til at ske noget.