Rapport: Motorveje giver ingen vækst til yderområder

En rapport fra tænketanken Kraka slår fast, at motorveje ikke hjælper på befolkningstallet i landområderne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Troen på, at alting opstår omkring motorveje, holder simpelthen ikke, siger forsker i landdistrikter.

Hvis beboerne i udkantsområderne tror, at nye motorveje vil redde fremtiden og sikre vækst og stigende befolkningstal, skal de nok ikke glæde sig for tidligt.

En rapport fra tænketanken Kraka slår fast, at motorveje ikke hjælper på befolkningstallet i landområderne, skriver Jyllands-Posten.

I rapporten bliver Lolland, Esbjerg og Svendborg nævnt som eksempler på, at det ikke er motorveje, der får folk til at blive i eller flytte til områder i udkanten af Danmark.
 

Forskere bakker op

Samme vurdering har både trafikforskere og landdistriktsforskere, mens politikerne stadig tror på, at flere motorveje giver mere vækst.

- Det ser ud til, at motorveje snarere dræner arbejdspladser væk fra udkantsområderne end skaber nye, lyder det ifølge Jyllands-Posten fra trafikforsker Per Homann Jespersen fra Roskilde Universitet, RUC.

Seniorforsker Hanne Tanvig fra Københavns Universitet er af samme opfattelse:

- Troen på, at alting opstår omkring motorveje, holder simpelthen ikke, siger hun til avisen.

Kritik af rapport

Ifølge erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) er analysens konklusion "noget værre københavneri". Han kalder det "sund fornuft", at gode trafikale forhold er med til at sikre befolkningsudviklingen i yderområderne.

- Jeg føler mig overbevist om, at motorvejene både i Nordjylland og til Esbjerg har haft en gunstig indvirkning på befolkningsudviklingen, siger Troels Lund Poulsen til Jyllands-Posten.

Også Landdistrikternes Fællesråd er man mere end skeptisk over for rapportens konklusioner.

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, mener, at man ikke kan sige noget kvalificeret om, hvordan det ville være gået, hvis der ikke var bygget motorveje ud til nogle af yderområderne.

Landdistrikternes Fællesråd, der tæller 41 danske land- og yderkommuner, mener, at erhvervsudvikling er kompliceret, og at mange forskellige faktorer spiller ind.

- Både digital infrastruktur og infrastruktur spiller ind ligesom kommunernes tilbud generelt, men hvis man konkluderer, at motorveje er uden betydning, er det en fejlslutning, siger Steffen Damsgaard i en pressemeddelelse.

Han henviser til, at Danish Crown har placeret to slagterier i Holsted og Horsens.

- Begge er steder, der ligger tæt på en motorvej. Det har også betydning for, hvor stort et opland man kan trække arbejdskraft fra. Motorveje er en væsentlig vækstdriver, og på den måde har de også betydning for befolkningsudviklingen, siger Steffen Damsgaard.

/ritzau/