¨

Rapport: Kommunale veje forfalder

Foto: TV ØST

Der mangler penge til at forbedre de nedslidte veje i kommunerne. Det vurderer de rådgivende ingeniører.

De danske kommunale veje er nedslidte og i dårlig stand. Det fastslår den nye State of the Nation-rapport fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI).


- Den kommunale infrastruktur, særligt veje og broer, er ikke blevet forbedret de sidste fire år. Og den er i forvejen i dårlig stand, siger administrerende direktør for FRI, Henrik Garver.


- Her er der i særlig grad behov for en forstærket indsats for at afhjælpe og forebygge, at tilstanden ikke bliver yderligere forværret, tilføjer han.


State of the Nation-rapporten er en analyse af de tekniske tilstande af infrastrukturen i Danmark. Overordnet set vurderer den, at det står positivt til med de danske havne, lufthavne, veje og jernbaner.


Men tager man et kig ud på de kommunale veje, er der klart behov for forbedringer. Det behov nikker formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Kommunernes Landsforening (KL) genkendende til.


- Vi ved, at der er et vedligeholdelsesefterslæb på veje og broer. Det er vi i fuld sving med at finde ud af, hvordan vi kan forbedre, siger Martin Damm (V) til Ritzau.


Han forklarer, at kommunerne allerede er i gang med at finde løsninger på, hvordan de får mere ud af de penge, de har, da de ikke regner med, at de får flere penge af staten.


Formand for Folketingets trafikudvalg, Benny Engelbrecht (S), erkender også, at det halter med de kommunale veje, men samtidig understreger han, at man ikke bare kan hæve kommunernes anlægsloft.


- Hvordan kommunernes økonomi er skruet sammen, er jo en aftale indgået mellem KL og regeringen. Så alt andet lige afspejler den nogle fælles interesser og hensyn, siger han.


- Jeg skal derfor ikke være den, der siger, at det ville løse det hele at fjerne anlægsloftet. Der skal jo også være penge til det, tilføjer han.


Udvalgsformanden synes dog, at det er godt med en undersøgelse, der slår fast, hvor der er mangler - det kan man nemlig bruges i kommunerne til at overveje, hvor der skal investeres.


Kommunerne er nemlig begrænset af, at de kun har et vist antal penge at gøre godt med, hvorfor de nemt risikerer, at der skal foretages en prioritering.


Foruden de kommunale veje konkluderer rapporten også, at der er behov for flere investeringer i kloakkerne og offentlige bygninger.


/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App