¨

Randzoner gennemføres alligevel

Foto: TV ØST

Selvom den samlede pakke om vandplaner er kendt ugyldig, så skal randzonereglerne alligevel overholdes. Landmændene mister dog tilskud til miljøafgrøder.

Det kan godt være at høringsfristen om vandplanerne var for kort. Men loven blev vedtaget af Folketinget, og derfor skal reglerne om randzoner overholdes.

Sådan er konklusionen nu fra Miljø- og Fødevareministeriet, efter et længere juridisk vurderingsarbejde, der kommer efter at Miljøklagenævnet sidste år erklærede de statslige vandplaner ugyldige på grund af en for kort høringsperiode.

-Det er godt for miljøet, at de fleste miljøforbedringer kan fortsætte, selv om vandplanerne midlertidigt er ugyldige. Naturen kan ikke vente med at få det bedre, og med dagens beslutninger sikrer vi, at situationen med vandplanerne ikke forsinker de fastlagte miljøtiltag mere end højst nødvendigt, siger miljøminister Ida Auken i en pressemeddelelse.

Landmænd bliver største tabere

Især landmændene har været imod randzonelovgivningen, der omvendt er blevet støttet varmt af eksempelvis lystfiskere, ornitologer og naturfredningsfolk.

Den største taber på den samlede pakkes fald bliver dog paradoksalt nok landmændene selv. En tilskudsordning til dyrkning af miljø-afgrøder kan nemlig ikke gennemføres, da det juridiske grundlag for den nu er væk.

Derfor kan det gennemføres

Når randzonerne stadig gælder, selvom pakken faldt, så skyldes det, at de er indført af Folketinget ved lov. Randzonerne skal bl.a. bidrage til et renere vandmiljø, men de er ikke juridisk forbundne eller afhængige af vandplanerne.

Samtidig fortsætter arbejdet med at etablere vådområder for at reducere udledningen af kvælstof til naturen. Heller ikke det arbejde er afhængigt af vandplanerne – men flere bekendtgørelser skal opdateres, før arbejdet kan fortsætte.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App