Råd tror på færre ulykker med alkolås

Regeringen er nu klar med et forslag om alkolås i blandt andre dømte spritbilisters bil. Rådet for Større Trafiksikkerhed jubler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Færre tragiske ulykker på landets veje. Så enkel lyder vurderingen af regeringens forslag om alkolås i biler for at forhindre spritbilister i at køre, hvis de har drukket. Det er justitsminister Brian Mikkelsen (K), som nu ifølge Ritzaus oplysninger skulle være klar med forslaget, og det er en rigtig god idé, vurderer Anders Rosbo.

Han er direktør i Rådet for Større Færdselssikkerhed, som i årevis har efterlyst alkolås.

- Det har vi længe peget på. Vi synes, at det kan være et godt værktøj til at få nedbragt antallet af spritbilister, siger
Anders Rosbo.

Lande som USA, Canada, Sverige og Finland har allerede forsøgt sig med alkolås. I Finland er det gjort obligatorisk, mens erfaringerne var lidt blandede i Sverige.

- Det var ret dyrt, og da folk selv skulle sige ja, var der ikke mange deltagere. Nu er det blevet markant billigere at
indføre, siger Anders Rosbo.

Regeringen har ellers længe været imod at indføre alkolås. Men nu er justitsministeren klar med et lovforslag sammen med en række andre, der skal forbedre trafiksikkerheden.

En alkolås sikrer, at bilen ikke kan starte, hvis personen bag retter har drukket. Bilens tænding duer ikke, hvis føreren har promiller i udåndingsluften. Den slags løsninger kan snydes, erkender Anders Rosbo.

- Man kan selvfølgelig få andre til at puste i alkolåsen, og man kan også låne andres bil. Det kan ikke undgås fuldstændig, men antallet af alvorligere ulykker vil helt sikkert blive nedbragt, siger han.

/ritzau/