Provinsen har ikke fået flere statsjob trods udflytning

Udflytning af statslige job skulle sikre bedre balance, men provinsen har tabt job, skriver Jyllands-Posten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var for at sikre et Danmark i bedre balance, at den daværende V-regering i efteråret 2015 besluttede at flytte 3900 statslige job fra hovedstadsområdet til resten af landet.

Men to år efter er der ikke kommet flere statslige arbejdspladser uden for hovedstaden, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

Det samlede antal statslige arbejdspladser uden for hovedstaden er i perioden andet kvartal 2015 til andet kvartal 2017 faldet minimalt fra 95.680 til 95.640.

Og det er sket, selv om at omkring 2200 af de 3900 udflytninger i samme tidsrum er blevet effektueret. Det viser en særkørsel, som Danmarks Statistik har lavet for Jyllands-Posten. 

- Hvis vi vil have en mere afbalanceret fordeling af de statslige arbejdspladser, er det ikke tilfredsstillende, at der fortsat sker en tilbagegang uden for hovedstaden, siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Ny udflytningsrunde på trapperne

Også hovedstaden har mistet statslige arbejdspladser. Men trods de allerede udflyttede 2200 job og det faktum, at det samlede antal statslige arbejdspladser på landsplan i samme periode er blevet reduceret, har hovedstaden blot mistet 1100 job.

Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) holder fast i, at regeringen har sikret den største samlede flytning af statslige arbejdspladser nogensinde

- Hvis vi ikke havde besluttet at flytte flere tusinde statslige arbejdspladser ud af København og ind i resten af landet, så havde de arbejdspladser ganske enkelt ikke været der, skriver hun i en mail.

Regeringen har varslet, at der vil komme en ny udflytningsrunde med flere tusinde arbejdspladser i løbet af december. 

Gense indslaget: Borgmestrene står i kø for at få del i udflytningen af statslige arbejdspladser. Der er 3.900 job på vej fra hovedstaden og ud i resten af landet. Men allerede inden første bølge er gennemført, er kampen om den næste bølge godt i gang. Og en række borgmestre kritiserer, at det indtil nu kun er de større byer i provinsen, der har nydt godt af initiativet. Blandt andre Holger Schou Rasmussen fra Lolland.