Provins-unge slår på tæven

Hvis du gerne vil i slåskamp, skal du holde dig fra storbyen og i stedet tage til de små byer. Det skriver Urban i dag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er så dejligt ude på landet... altså, hvis man ser bort fra øretæverne i luften. Små byer som Kerteminde, Tønder,
Langeland har flest voldsdømte unge i forhold til hvor mange, der bor i kommunen, viser tal fra Danmarks Statistik.

Unge i storbyerne er mere fredelige. Hverken København, Odense, Århus eller Ålborg er at finde på top-ti listen over procentvis flest voldelige unge, skriver Urban.

Unge i provinsen keder sig
En del af forklaringen kunne være, at de unge i provinsen keder sig, lyder et gæt fra antropolog og formand for Foreningen for Yngre Kriminologer Nanette Bak Andersen.

- Der er ofte ingen kulturtilbud eller mulighed for at øve med sit band i de små byer - der er måske kun et værtshus, siger hun til Urban.

Og selv om vi ofte hører om slåskampe og ballade blandt unge i de store byer, er der også en masse unge, som ikke gider at slås.

- Der er en masse ressourcestærke og veluddannede unge i byerne og nok procentvis færre i småbyerne, siger Nanette Bak Andersen, som dog understreger over for Urban, at hun ikke selv har undersøgt emnet.

Sociolog på Aalborg Universitet Michael Hviid Jacobsen finder tallene fra Danmarks Statistik 'tankevækkende og overraskende'.

- Vi har en folkelig forestilling om, at det er i storbyerne, der er tju-bang. Det er også i byerne, vi ser store demonstrationer og bandekrig. Modsat forestiller vi os, at man ude i de små samfund holder mere øje med hinanden, så der er mere på spil ved at være en upopulær slagsbror. Derfor overrasker tallene, siger han til Urban.