Protest over affalds-gebyr

Kommunerne får en sand storm af henvendelser fra firmaer, der ikke vil betale et nyt affaldsgebyr. Kalundborgs borgmester kalder gebyret for noget "kludder".

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kommuner landet over bestormes af firmaer, der ikke vil betale et nyt  affaldssgebyr. Kalundborgs borgmester kalder det nye affaldsgebyr en "kluddermor-sag". Hvorfor skulle de pludselig til at betale for en genbrugsplads, som de aldrig bruger, siger Josefine Sletten.Kontorchef i Miljøstyrelsen, Dorte Hermansen erkender, at forløbet omkring affaldsgebyret har været bøvlet.

-Den er lavet alt for hurtigt og kluntet, så den er umulig at administrere ordentligt. Det koster tid og penge. Men det fører også til en uprofessionel service i kommunerne, og det er uacceptabelt, siger borgmester Martin Damm (V), der også er formand for Teknik- og miljøudvalget i Kommunernes Landsforening til Ritzau.

En ny lov har siden januar givet alle virksomheder lov at bruge den kommunale genbrugsplads. Til gengæld skal de betale et gebyr - uanset om de bruger genbrugspladsen eller ej. Gebyret kan koste fra få hundrede kroner for de mindste virksomheder til femcifrede beløb for de største.

Der kan søges om fritagelse for gebyret, og det gør virksomhederne nu i stor stil.

-Det vælter ind i stort set alle kommuner, og det tager utrolig meget tid at behandle sagerne, konstaterer Martin Damm (V) formand for KL's Teknik- og Miljøudvalg.

Hos Dansk Erhverv forstår juridisk konsulent Josefine Sletten godt de virksomheder, der ikke vil betale gebyret.

- Mange virksomheder har i årevis haft egne aftaler med private virksomheder, der henter deres affald.