Privatskole billigere end kommunale sfo'er

I blandt andet Stevns kommune bliver det billigere at sende sit barn i privatskole end i sfo. En række kommuner har sat prisen for sfoen op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I flere kommuner, blandt andet Stevns Kommune, bliver det nu billigere at sende sit barn i privatskole end at skulle betale den høje pris for sfoen efter den normale folkeskole. Mens regeringen har sat loft på, hvor meget forældrene skal betale for at få deres børn passet i dagpleje, vuggestue og børnehave, er der endnu intet loft for taksterne i fritidsordingerne for folkeskolerne (sfo).

Derfor udnytter en række kommuner nu muligheden for at sætte prisen en del op for børnepasningen efter skoletid. Fagforbundet FOA og forældreorganisationen Skole og Samfund mener, at der skal være et tilsvarende loft på sfo'erne, som der allerede er på dagplejen, vuggestuen og børnehaven. Det skriver DAGBLADET Køge.

I Stevns Kommune godkendte økonomivalget i går et takstblad, der sætter taksterne for pasning i sfo op fra 1623 kr. til 1697 kr. pr. måned. Forældrene har dog stadig muligheden for at fravælge morgenpasningen, og de kan derved spare 299 kr. Men tilsvarende koster en børnehaveplads i Stevns Kommune kun 1459 kr. - atlså 238 kr. mindre end en sfo-plads, hvor åbningstiderne er væsentligt kortere og personalenormeringen dårligere.

Ifølge gallup-undersøgelsen, lavet af fagforbundene FOA og BUPL, vælger 46% af landets kommuner at hæve sfo-taksterne næste år. Skole og Samfund lægger til, at i 23 af landets 98 kommuner er det nu billigere at sende sit barn i privatskole end at betale for den kommunale sfo. Det gælder også Stevns Kommune, idet at Stevns Friskole i Rødvig tilbyder en samlet pris for undervisning og sfo-pasning på 1625 kr. om måneden - og der er store rabatter at hente, hvis flere børn går på skolen.

Skolens souschef, Jane Skellund, forstår ikke, hvorfor den kommunale sfo skal være så dyr.

- Man risikerer, at forældrene vælger sfo-delen fra af økonimiske grunde. Det er bekymerende at tænke på, hvor børnene går hen, når de ikke har nogen pasningsordning, siger hun. 

Formanden for Skole og Samfund, Thomas Damkjær Petersen, mener, at det er 'absurd', at privatskolerne overhaler den offentlige folkeskole økonomisk.

- Det kan vi ikke leve med. Ingen kan forstå, hvorfor et tilbud om pasning på halv tid med dårligere personalenormering kan være dyrere and børnehavens heldagstilbud. Og når sfo-priserne når derop, hvor det samlede offentlige tilbud bliver dyere end det private, må politikerne på Christiansborg kunne indse det uholdbare i situatonen. Der skal indføres et loft over forældrebetalingen på samme måde som i daginstitutionenerne, siger han.