Private hyrer narkohunde

Bekymrede forældre, arbejdsgivere og skolelærere bruger nu private narkohunde, som kan sniffe sig frem til skjulte stoffer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Omkring ti danske vagtselskaber har inden for de seneste år anskaffet sig narkohunde, så opfører dine medarbejdere, elever eller børn sig mistænkeligt, kan du altså selv hyre en narkohund for mellem 500-1.000 kroner i timen, skriver Urban.

Flere vagtselskaber fortæller om stor efterspørgsel på hundenes fine næser.

- Vi besøger mange ungdomsinstitutioner, hvor de unge kan have gemt stoffer rundt omkring. Men hundene har også været ude på efterskoler og i private hjem, fortæller Sarah, ejer af firmaet Narkohund.dk.

Hun vil ikke have sit efternavn i avisen, da hun ikke vil risikere at kunne opsøges på sin privatadresse af utilfredse mennesker, som hundene har fundet stoffer på.

- Det kan jo være stoffer for enormt store beløb, de får konfiskeret, så det kan nogle blive ret sure over, siger hun.

Fimaets narkohunde Speedy og Snow har flere gange fundet amfetamin og hash på teenageværelser på efterskoler, institutioner og hjemme hos mor og far.

 - Forældrene eller lærerne har måske mistanke om stoffer, men har ikke lyst til selv at gennemrode de unges private ting. En hund kigger hverken i dagbøger eller på pornobladene under madrassen, men leder kun efter stoffer, mens vi venter i døråbningen. På den måde er der mere respekt om de unges privatliv, siger Sarah fra Narkohund.dk.

Aarhus Tech er et af de steder, som benytter sig af de private narkohunde. Skolen har omkring 4.000 elever, som tager kurser, uddanner sig til erhvervsfaglige uddannelser eller læser teknisk gymnasium.

Og cirka fire gange om året kommer der en narkohund uanmeldt forbi.

-Vi har rigtig gode erfaringer med hundene. Da vi begyndte at bruge dem forrige år, fandt hundene ofte stoffer på skolen, men det bliver mindre og mindre. Og ved de sidste par besøg har de slet ikke fundet noget. Så vi er ikke i tvivl om, at hundebesøgene har en præventiv effekt,  fortæller direktør ved Aarhus Tech Annette Lauridsen til Urban.

Også firmaet JB sikring på Lolland besøger en del ungdomsinstitutioner med narkohund.

-Men vi har også været ude til større virksomheder, der holder firmafest for omkring 500 ansatte, fortæller ejer af JB sikring Jacob Bramsen.Han oplever, at der for det meste tages godt imod hundene:

- Hunden mistænker ingen på grund af deres påklædning, tatoveringer, hudfarve, køn, alder eller lignende. Den ser lige på alle og bruger kun næsen, siger han.

Det jydske vagtselskab Elite Vagt & Sikring har specialiseret sig i at besøge diskoteker med narkohundene.

-Mange diskoteker ønsker at sende et klart signal om, at der er nultolerance over for narko på deres sted. Her en hundene et klart og effektivt signal, fortæller ejer Peter Sletskov.

En narkohund koster mellem 80.000 og 100.000 kroner og kræver en masse træning, så det er ikke en lille investering for vagtselskaberne.

-Men der kommer mere og mere efterspørgsel, så det kan godt betale sig. Og danskerne kommer sikkert til at se flere private narkohunde i byen i fremtiden, spår Peter Sletskov.