Præstø-far: Usmageligt at forstander ikke tager ansvar

Lettet far til en af eleverne fra Lundby Efterskole undrer sig over, at forstanderen ikke var i retten fredag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Man skal tage sin straf og ansvar som en mand, og det gjorde Lundby Efterskoleforstander, Truels Truelsen, ikke.

Så hårde er ordene fra Thomas Bøhm, efter at Østre Landsret fredag stadfæstede dommen på 60 dages betinget fængsel til forstanderen.

Thomas Bøhm er far til en af de efterskoleelever, der 11. februar 2011 måtte kæmpe for deres liv, da deres dragebåd kæntrede i Præstø Fjord.

- Truels har kæmpet lige til det sidste for at komme uden om ansvaret, og det, synes jeg, er usmageligt. Truels har ansvaret. Det er klokkeklart. Han skal have styr på sine ansatte, siger Thomas Bøhm.

Syv elever døde

Ulykken betød, at syv elever blev erklæret klinisk døde og måtte genoplives efter at være blevet reddet op af det to grader kolde fjordvand. Flere af dem lever i dag med varige mén og kan ikke tale eller spise selv.

Thomas Bøhm sad på tilskuerrækkerne i landsretten sammen med flere af de andre forældre, pårørende og elever. Truelsen selv var dog ikke mødt op for at høre dommens udfald, hvilket virker mystisk på Bøhm.

- Det er meget mærkeligt, jeg så ham sætte sin familie af, så det undrer mig. Jeg mener, at man skal være syg for ikke at møde op. Jeg synes, at man skal tage sin straf som en mand, men det kunne han åbenbart heller ikke, lyder det fra faren.

To af hans børn var på Lundby Efterskole, da ulykken skete. Det var dog kun sønnen Nicklas, der var om bord på båden.

Dommen er et punktum

Dommen over forstanderen giver nu familien en afklaring og afslutning på forløbet, så de kan komme videre.

- Det betyder forhåbentlig et punktum og er en stor lettelse. Det er det vigtigste. Det var det minimum, vi havde håbet på. Det vigtigste for os var at få bekræftet, at sikkerheden på skolen har været ikke-eksisterende, siger han.

Retsformand Arne Brandt lagde i sin gennemgang af dommen også vægt på, at efterskoleforstanderen ikke havde taget ansvaret på sine skuldre.

- Det er landsrettens klare opfattelse, at Truels Truelsen i det hele svigtede sit ansvar over for eleverne og forældrene, sagde han.

Samtidig slog han fast, at dommerne kraftigt havde overvejet at gøre fængselsdommen ubetinget, som anklageren og forældrene havde håbet på. Det blev dog ved en betinget dom.

Truels Truelsens forsvarer gjorde efterfølgende klart, at hverken han eller hans klient havde yderligere kommentarer til dommen.

/ritzau/