Præstestrid

Tre katolske præster rejser nu hver for sig en skarp kritik af tidligere biskop i Roskilde Jan Lindhardt. I et debatindlæg i Kristeligt Dagblad i sidste uge gav han cølibatet skylden for de sager om pædofili, der plager den katolske kirke verden over.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Præsterne forsvarer cølibatet som en Guds gave og beskriver Jan Lindhardts debattone med ord som "mudderkastning", "nedladende" og "hån."

Præst ved den katolske domkirke i København, Sankt Ansgars Kirke, Daniel Nørgaard går så langt som til at forlange en offentlig undskyldning af den tidligere biskop.

- Hans måde at argumentere på minder om forfatter og debattør Lars Hedegaards generaliserende bemærkninger om, at muslimske fædre voldtager deres børn. Hvis man kan bede Hedegaard om at sige undskyld, så kan man også bede Lindhardt om det, siger Daniel Nørgaard, som spørger, hvor Jan Lindhardt har beviserne for sine "populistiske" påstande fra.

Jan Lindhardt skrev blandt andet i sin Kirkeligt Set-kommentar sidste onsdag:

"Det er et problem, som breder sig over hele kloden, hvor katolikkernes håbløse cølibatskrav viser sig at have meget alvorlige bivirkninger i form af fordærvelse af den sunde fornuft og instinkt angående, hvad man kan tillade sig, og hvad man slet ikke kan i forhold til børn."

Katolsk præst i Esbjerg, Benny Blumensaat, har også reageret på biskoppens udtalelser.

- Vi står i så pinagtig en situation, at vi hellere skulle forsøge at finde nogle fælles løsninger end at udtrykke os på den måde, siger Benny Blumensaat, som også mener, at en undskyldning er på sin plads.

Katolsk præst i Taastrup Michal Bienkowski vil dog ikke forlange en undskyldning.

- Men kunne han selv finde ud af det, så ville det være godt, siger han.

Den katolske biskop i Danmark, Czeslaw Kozon, beklager også den tone, som Jan Lindhardt har anlagt, og afviser, at cølibat og pædofili har noget med hinanden at gøre.

- Selvom de seksuelle overgreb i kirken er en forfærdelig ting, bør kritikken og diskussion af emnet foregå på et sagligt grundlag. Der er desuden tale om en fejlagtig sammenkobling af cølibat og pædofili. Hvis en mand har pædofile anlæg, er det noget, han tager med sig i præstegerningen, og ikke noget, der udvikles dér på grund af den cølibatære livsform. Yderligere begås pædofili i høj grad også af gifte personer og andre, der ikke er forpligtet til at leve i cølibat. Så beklagelige og forfærdelige, de seksuelle overgreb i kirken er, er de begået af et absolut mindretal af præster, siger Czeslaw Kozon.

Hvis Jan Lindhardt undskylder, vil han ikke være den eneste kirkelige leder i verden, som har gjort det. Ærkebiskop i den anglikanske kirke Rowan Williams måtte i påsken beklage sine udtalelser om, at den katolske kirke i Irland har tabt al troværdighed på grund af sager om sexmisbrug.

Politiet vil ikke umiddelbart gå videre med de 15 gamle sager, der er kommet frem om overgreb på børn i den katolske kirke i Danmark. Der er for lidt konkret viden om sagerne, siger politidirektør Johan Reimann til DR yheder.

Det forlydender, der har været i medierne, har jo været meget lidt konkrete, siger han.Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jan Lindhardt.