Politisk analyse: Det kommer de lokale ministre til at betyde for regionen

Danmark er torsdag morgen blevet præsenteret for landets nye ministre - tre valgt i Sjællands storkreds. Læs her hvad de kommer til at betyde for området.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Torsdag morgen præsenterede Mette Frederiksen sin nye regering.  

Dermed får 20 politikere nyt job og er i skrivende stund ved at få overdraget nøglerne til deres nye ministerier. Tre er valgt i Sjællands Storekreds.

Der er de nye i klassen, dem der overraskede, og så er der dem, der har fået nøglerne til et helt nyt ministerium.

Magnus Heunicke får brug for talegaverne

Det var muligvis ikke mange, der havde set den komme. Men den garvede transportpolitiker Magnus Heunicke (S) skal tage over som sundheds- og ældreminister i en ny S-ledet regering.

- Jeg tror, en af årsagerne er, at han er erfaren og driftssikker, siger Ivan Nielsen, politisk redaktør på TV2 ØST.

quote Regionerne bliver jo bevaret, men problemerne er der stadigvæk. Personalet løber alt for hurtigt, og vi mangler tusindvis af sygeplejersker og læger

Ivan Nielsen, politisk redaktør på TV2 ØST

Men det er ikke alene Magnus Heunickes erfaring inden for politik, der har givet ham nøglen til Sundheds- og Ældreministeriet.

- En anden er, at han er rigtig god til at kommunikere. Det får han behov for. Regeringen skylder os jo stadig en forklaring på, hvad der skal ske med Sundhedsvæsenet i fremtiden. Regionerne bliver jo bevaret, men problemerne er der stadigvæk. Personalet løber alt for hurtigt, og vi mangler tusindvis af sygeplejersker og læger. Og det er altså den opgave, Magnus Heunicke skal finde en løsning på, og det bliver svært, siger politisk redaktør Ivan Nielsen.

Politisk redaktør Ivan Nielsen mener, at Magnus Heunicke er udnævnt som sundheds- og ældreminister blandt andet på grund af hans evne til at kommunikere.
Politisk redaktør Ivan Nielsen mener, at Magnus Heunicke er udnævnt som sundheds- og ældreminister blandt andet på grund af hans evne til at kommunikere.

Tidligere SF’er overtager vigtig post

Den tidligere SF’er Astrid Krag (S) vandt i lotteriet, nu hvor hun har skiftet bogstav bag sit navn og hopper ind på den vigtige post som social- og indenrigsminister.

quote I alle rådhusene sidder de bare og venter på, at hun (Astrid Krag, red) kommer i arbejdstøjet

Ivan Nielsen, politisk redaktør på TV2 ØST

- I alle rådhusene sidder de bare og venter på, at hun kommer i arbejdstøjet. Økonomiaftalen mellem KL og Finansministeriet/indenrigsministeriet er jo blevet forsinket i år på grund af valget. Det vil sige, at kommunerne ikke rigtig ved, hvad de har at gøre med næste år økonomisk. Derfor vil de virkelig gerne have, at hun får lavet en økonomiaftale meget hurtigt, siger Ivan Nielsen, politisk redaktør.

Og økonomiaftalen i år kan ligge i den dyre ende af budgettet.

- Det kan gå hen og blive en dyrere aftale end sædvanligt, fordi der jo er et løfte om minimumsnormeringer, som skal opfyldes ude i daginstitutionerne, og det koster jo penge. En anden ting, som kommunerne også med længsel venter på er, at hun får lavet en ny udligningsordning – en udligning mellem de mere fattige og velhavende kommuner, siger Ivan Nielsen.

- Det er en opgave, som den forrige regering ikke lykkedes at komme i land med, men det er der forventninger om, at den nye minister får løst. Hvis ikke hun får det løst, er der nogle kommuner her i vores område, som har meget store problemer med at få pengene til at passe i år og årene fremad.

Holbæk-kredsen får en minister

Socialdemokratiets hidtidige boligordfører Kaare Dybvad (S) er i dagens anledning blevet tildelt sit helt eget ministerium. Dermed får Holbæk-kredsen en minister.

- Ham er der store, store forventninger til. Jeg hørte her fra morgenstunden SF’s formand Pia Olsen Dyhr lige præcis pege på politikeren fra Holbæk på den her lange liste af ministre og rose ham til skyerne, siger Ivan Nielsen. 

- Jeg tror egentligt også godt, at vi her i provinsen kan have store forventninger til ham. Han har jo meget tydeligt i sin politik vist, at han har sit udgangspunkt herude hos os. Han har også skrevet et par bøger, Udkantsmyten og De lærdes tyranni, der er et opgør med centraliseringen, siger Ivan Nielsen.

Særskilt boligministerium får stor bevågenhed i området

Boligminsiteriet har under Lars løkke Rasmussens regering været underlagt Transportministeriet, men uden særskilt minister. Men nu skal ministeriet fremover betjene to ministre, hvor Benny Engelbercht (S) skal tage sig af transportområdet og Kaare Dybvad skal tage sig af boligområdet.

quote Der er ingen tvivl om, at kommunerne gerne vil have flere penge til at rive faldefærdige boliger ned

Ivan Nielsen, politisk redaktør på TV2 ØST

- Det er jo første gang i mange år, at vi får et selvstændigt boligministerium, som Kaare Dybvad kommer til at være i spidsen for. Jeg tror, det var tilbage i 2007, at vi havde et selvstændigt ministerium sidst. Det kan være et signal om, at man rent faktisk mener noget mere med boligpolitikken, end man har gjort hidtil. Det kan man måske forsøge at læse ud af det, siger Ivan Nielsen.

Ifølge TV2 ØST’s politiske redaktør står Kaare Dybvad over for et par stor opgaver, som har stor bevågenhed her i regionen:

- Det handler om at have penge til at rive faldefærdige boliger ned ude på landet, og så er der det modsatte, som handler om at rive boliger ned i de ghettoer, vi har. Der er ingen tvivl om, at kommunerne gerne vil have flere penge til at rive faldefærdige boliger ned. Boligselskaberne vil til gengæld gerne have dispensation, så de ikke behøver at rive så mange ned i ghettoområder. Om ministeren vil levere, det får vi jo at se her den kommende tid, siger Ivan Nielsen.