¨

Politikontrol på skoleveje: Teenagerne er begravet i mobilerne

Politiet gennemfører i denne uge færdselskontrol ved skolevejene i regionen. Foto: Martin Stilling - TV ØST

I denne uge holder politiet ekstra godt øje med skoletrafikken i landet. Der er nemlig store problemer med travle forældre og trætte teenagere.

Når klokken nærmer sig 8.00 på hverdage, så bliver skolevejene ofte godt fyldt op med skolebørn, forældre og forbipasserende. 

Og mens vintermørket er over os, så er det ekstra vigtigt at tage hensyn, overholde reglerne og koncentrere sig i trafikken.

Det er jo ikke, fordi teenagere er dumme. De tænker måske bare ikke ligeså meget på konsekvenserne

Christian Bertelsen, politiassistent, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Der bliver nemlig kørt alt for stærkt på skolevejene.

- Vi ser primært hastighedsovertrædelser, og det er for eksempel forældre, der skal aflevere børn, men også folk, der passerer en skole på vej til eller fra arbejde. Men vi har også de overtrædelser, hvor forældre, der skal ind at aflevere børn, ikke respekterer de skilte og indkørselsforbud.

- Det er sådanne ting, som vi slår ned på, for vi ønsker, at det skal være trygt for børn at færdes i trafikken, siger Christian Bertelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Kig op fra mobilen

Sidste år gennemførte politiet ekstra kontrol på skoleveje landet over i en uge. 4700 billister blev sigtet for at køre for stærkt, og det er et alvorligt problem, mener Christian Bertelsen.

VIDSTE DU?

At det koster 500 kr., hvis dit barn kører på cykel og..

  • Bruger håndholdt mobil

  • Kører over for rødt

  • Overtræder ubetinget vigepligt

  • Kører mod færdselsretningen

  • Ikke har lys på i lygtetændingstiden 

  • Cykler i fodgængerfelt, på fortov eller gangsti

  • Ikke giver tegn, når du drejer eller stopper

Bødetaksten er reelt 1000 kr, men halveres for børn mellem 15 og 18 år. Dog kan bøden minimum være på 500 kr.

 

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Se mere

- Hver eneste overtrædelse er én for mange, i min verden. Jeg er da godt klar over, at vi ikke kan have nul, men 4700 er for mange, siger han.

I forbindelse med den øgede politikontrol i uge 2, gennemfører Rådet for Sikker Trafik og Tryghedsfonden kampagnen 'Teenager i trafikken'. Det er nemlig den gruppe skolebørn, der oftest kommer til skade i trafikken. Derfor sætter Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden fokus på, at forældre skal tale trafik med deres teenagebørn.

Og det er en rigtig god idé, mener politiassistenten.

- Det er jo ikke, fordi teenagere er dumme. De tænker måske bare ikke ligeså meget på konsekvenserne. Vi ser primært, at de bevæger sig rundt i trafikken på cykel eller gåben, mens de er dybt begravet i deres mobiltelefoner, og det er jo med til, at de sætter sig selv i nogle farlige situationer, siger han. 

Må man høre musik med headset, når man cykler?

- Der er ikke noget i færdselsloven, der siger, at du ikke må. Dog vil jeg ikke anbefale det, for du gør det, at du lukker ned for en af de sanser, som du bruger, når du færdes i trafikken. Man bruger også ørerne i trafikken, og når du lukker ned for den sans, så har du kun øjnene tilbage. Og de ser ikke altid alt, siger Christan Bertelsen.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App