Politikere dybt splittede over Armadillo

Et billede af et dansk Vietnam eller et monument over heltemod. Danske politikere er vildt uenige om "Armadillo", der beskrives som en barsk og realistisk film.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Meningerne er dybt splittede, efter at fem politikere fra Christiansborg har fået forevist filmen "Armadillo", der handler om et dansk kompagni i den fremskudte lejr Armadillo i Helmandprovinsen.

Ifølge Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, vil filmen "Armadillo" stå som et monument over de danske soldaters heltemodige indsats i Afghanistan.

- De danske tropper bliver vist som den mest moralske hær måske i verdenshistorien. De hensyn, de tager over for civilbefolkningen, er enestående. Der, hvor det rigtig går løs i forhold til talibanerne, gør de også, hvad der skal til, siger Søren Espersen efter fremvisningen i Imperial i København.

Pernille Frahm, der er medlem af forsvarsudvalget for SF, mener, filmen beskriver et dansk Vietnam og samtidig
sætter alvorlige spørgsmålstegn ved, om Danmark overholder krigens love.

- Filmen viser, at vi sender meget unge folk ud i en virkelighed, som ikke er sund, siger Pernille Frahm.

Hun håber, at filmen vil starte en debat om det bidrag, Danmark yder i Afghanistan.

Samme melding kommer fra Enhedslistens forsvarsordfører Frank Aaen.

- Filmen bekræfter mig i, at det er en helt meningsløs mission, vi har sendt soldaterne ud på. Vi må finde en anden måde at hjælpe afghanerne på, siger Frank Aaen.

"Armadillo" viser en omdiskuteret episode, hvor soldaterne taler om, at de på en operation har "likvideret" fem sårede talibanere.

Ifølge Frank Aaen og Pernille Frahm tyder meget på, at soldaterne dermed har overtrådt krigens regler.

Efter at have set filmen tør ingen af politikerne dog fælde en endelig dom.

Ifølge Søren Espersen er ordet "likvidering" udtryk for et "frisprog" blandt soldaterne, som der skal være plads til.

Han vil nu afvente auditørernes undersøgelse af episoden.

Også Venstres forsvarsordfører, Karsten Nonbo, mener, at episoden er blevet pustet alt for voldsomt op.

- Det viser en realistisk kamphandling, og hvor dygtigt og modigt soldaterne klarer det. I det lys falder der nogle kåde bemærkninger, som man måske ikke ville komme med et par dage efter episoden, siger Karsten Nonbo.

De Radikales leder Margrethe Vestager er tilfreds med, at drabet på talibanerne nu bliver undersøgt. Hun mener fortsat, at soldaternes indsats giver mening, så længe den bliver støttet af en politisk løsning.

- Filmen giver indsigt i, hvordan mennesker reagerer i ekstreme situationer, og det gør indtryk på mig, at soldaterne ikke forventer at blive forstået uden for deres egen kreds. Det må vække til eftertanke hos os alle, siger Margrethe Vestager.

Med til fremvisningen var også tidligere soldat Jim Blixt. Han mener, at filmen giver et realistisk og positivt billede af de danske soldater. Men filminstruktør Janus Metz burde have udeladt den omstridte scene, hvor en ung soldat fortæller, at han netop har "likvideret" fem sårede talibanere.

- Det er en god dokumentar, men jeg synes, det er synd, at instruktøren hænger den unge soldat ud til sidst. Han bruger blot et uheldigt ord, mere er der ikke i det, siger Jim Blixt.

Han har selv tidligere været udsendt som soldat i Kosovo på hold 3 i 2002 og mener, at danskerne skal være meget varsomme med at dømme den unge soldat, der lige har været ude i en meget voldsom kamphandling.

- De skal kæmpe med en fjende, der kun er 25 meter væk. De ved ikke, hvor mange fjender der er, og de ved ikke, om de selv bliver dræbt. Så kan man sgu ikke forlange af folk, at de skal bruge det rigtige ord efterfølgende, siger Jim Blixt.

/Ritzau/

 


Nyhedsoverblik