¨

Politiet opfordrer til at sikre hjemmet i ferietiden

Som boligejer skal først og fremmest sikre døre og vinduer, hvis du vil holde tyven ude. Foto: Det Kriminalpræventive Råd

Sommerferien er sæson for indbrudstyve. Her finder du gode råd til at sikre dit hjem mod ubudne gæster.

For mange betyder sommerferie lange rejser eller små smutture til stranden for at køle sig ned. Det udnytter mange indbrudstyve til at snige ind i folks hjem.

Derfor Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til at sikre hjemmet.

Som boligejer skal først og fremmest sikre døre og vinduer, hvis du vil holde tyven ude.

Samtidig kan man blandt andet sørge for at lave en aftale med naboen om at holde øje med ens hjem eller rode med legetøj og lade opvasken stå for at forvirre indbrudstyven.

Tænk på belysningen

Når man er væk fra sit hjem i længere tid, råder Det Kriminalpræventive Råd til at bruge automatiske tænd /sluk-ure. Alternativt kan man tænde lyset i et par værelser og lade tv eller radio være tændt, når man forlader hjemmet om aftenen. 

Desuden hjælper udendørs belysning - ofte i forhaven - til at forebygge indbrud. Især hvis man forbinder en bevægelsessensor med belysningen. På den måde bliver det sværere for en indbrudstyv at gemme sig, og naboen kan lettere se, at der sker noget.

Lad ikke udendørsbelysningen være tændt alene. Det er meget tydeligt, at huset er tomt, når der er helt mørkt indenfor. 

Læs også To indbrudstyve stjæler hvidt pengeskab fyldt med euro

I villakvarterer og boligområder med etageejendomme bør der ifølge Det Kriminalpræventive Råd være god belysning på fællesarealerne. Det er vigtigt, at belysningen ikke blænder. Det er med til at give tryghed, og sammen med gode oversigtsforhold har belysningen en forebyggende effekt mod indbrud og anden kriminalitet.

Anmeldelser af indbrud faldt ifølge Det Kriminalpræventive Råd med ni procent i 2017 og har været nedadgående siden 2009. Antallet af indbrud er faldet fra knap 49.000 til cirka 29.000 i løbet af de seneste otte år. 

Gode råd mod indbrud i ferien

 • Lås værktøj og haveredskaber inde, så tyven ikke kan bruge det til indbrud. Har du en stige udenfor, så lås den fast.
   
 • En høj hæk giver tyven ro til at bryde ind. Overvej, om du skal klippe din hæk ned eller gøre plankeværket lavere.
   
 • Tænk på, hvad tyven kan se gennem dine vinduer. Sæt de værdifulde ting, så de ikke er synlige udefra.
   
 • I sommerhalvåret skal du være opmærksom på åbne vinduer og døre, også selvom du er hjemme. Tyven kan nemlig godt blive fristet til et hurtigt indbrud, mens du er i baghaven.
   
 • Få det til at se ud som om, der er nogen hjemme, når du og din familie er væk.
   
 • Der må gerne være lidt uorden i haven, så det ser ud som om, der er nogen hjemme. Lad fx haveslangen eller trillebøren stå fremme.
   
 • Lad være med at annoncere at du er på ferie. Skriv om din ferie på sociale medier når du er kommet hjem. Få hjælp fra din nabo mens du er væk. Naboen kan fx gå en runde om dit hus, fylde affald i din affaldspose, eller parkere sin bil foran dit hus. Læs mere om nabohjælp her.
   
 • Tyve går mest efter computere, Ipads, mobiltelefoner, faldskærme og spillemaskiner. Dernæst efter smykker, kontanter, valuta og mærkevaretøj. Måske skal du sikre de mest værdifulde ting ekstra.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App