¨

Politiet jagter juleølsbilister i kæmpe kontrol

Fredag markeres J-dag landet over på restauranter og værtshuse, hvor årets julebryg frigives klokken 20.59. Foto: TV ØST

Politiet udfører en stor kontrolindsats på J-dag, der skal fange folk i færd med spritkørsel og afskrække potentielle syndere.

Det er en tradition, der er svær at rokke ved.

Fredag markeres J-dag landet over på restauranter og værtshuse, hvor årets julebryg frigives klokken 20.59.

Men for at sikre at en våd aften i byen ikke bliver kombineret med bilkørsel, søsætter politiet igen i år en landsdækkende kontrol.

Det oplyser Rigspolitiet.

Spritkørsel er fuldstændig uacceptabelt

Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter

Politiets omfattende kontrol markerer samtidig starten på julefrokostsæsonen, hvor politiet gerne vil signalere, at de er til stede.

- Spritkørsel er fuldstændig uacceptabelt, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, i en pressemeddelelse.

Sådan stopper du en spritbilist

Det kan måske føles grænseoverskridende at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun egentlig har drukket. Men husk på, at hver gang du forhindrer en anden i at blive spritbilist, gør du vedkommende en stor tjeneste.

 

 

Sådan kan du forhindre en beruset person i at sætte sig bag rattet

 • Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører
 • Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne
 • Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden
 • Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen
 • Tilbyd overnatning
 • Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket
 • Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 1-1-4

 

 

Kilde: Rådet for Sikker Trafik.

Se mere

Politiets omfattende kontrol markerer samtidig starten på julefrokostsæsonen, hvor politiet gerne vil signalere, at de er til stede. Ifølge Christian Berthelsen er spritkørsel dog noget, som et stort flertal af danskerne tager afstand fra, men som han siger:

- Der er desværre bare stadig nogen, der ikke har forstået budskabet, og derfor har vi målrettet vores kontroller for at få dem stoppet, før de skader andre eller sig selv.

Med indsatsen ønsker politiet desuden at sende et klart signal om, at man ikke skal tage bilen, hvis man er beruset.

Spiritusbilister er involveret i hver syvende dødsulykke

Ifølge politiet er spiritusbilister involveret i hver syvende dødsulykke, og derfor er Rådet for Sikker Trafik også på banen med råd til at undgå spritkørsel.

For selvom antallet af spritbilister falder støt, og danskerne generelt tager afstand fra spritkørsel, er der fortsat for mange, der tager chancen og kører bil, selvom de er i tvivl om deres promille.

I en undersøgelse blandt dømte spritbilister, som deltog i Danske Regioners Alkohol, Narko og Trafik-kursus (ANT-kursus) i 2017, svarer 40 procent, at de blev taget for spritkørsel i forbindelse med en fest.

I samme undersøgelse svarer 13 procent, at de blev taget dagen derpå. Med andre ord er der god grund til at tænke sig om og planlægge hjemtransporten på forhånd.

​Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget blandt kursister på ANT-kurser i 2017. 3.885 kursister, som havde mistet kørekortet på grund af for høj promille, svarede på i hvilken situation, de var blevet stoppet af politiet.

 

Spørgsmål: I hvilken situation kørte du? (3.885 besvarelser)

 • I forbindelse med en fest: 40 procent
 • Hyggetur: 15 procent
 • Dagen derpå: 13 procent
 • Hverdagssituation: 9 procent
 • Til/fra/på arbejde: 9 procent
 • Andet: 13 procent
 • Ikke besvaret: 1 procent

 

Kilde: Rådet for Sikker Trafik.

Se mere

- Skal man ud at drikke årets første juleøl, er det en rigtig god ide at lade bilen stå hjemme. Står man sidst på aftenen og gerne vil hjem, kan nogen desværre blive fristet til at tage bilen. Det er ekstremt farligt for en selv og alle andre trafikanter, så sørg nu for at have et alternativ til bilen, når du skal hjem fra festen, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne i spritulykker er faldet med 27 procent fra 2013-2017.

Men selvom udviklingen går i den rigtige retning, blev 36 personer dræbt og 175 kom sidste år alvorligt til skade i trafikulykker, hvor alkohol var involveret. Her mistede 27 personer livet, og 148 kom alvorligt til skade i ulykker, hvor mindst én fører af et motoriseret køretøj var påvirket af alkohol.

Antal genstande i forskellige typer alkohol

På flasker og dåser er der angivet, hvor mange genstande der er i. Nedenstående liste kan give dig et generelt fingerpeg. Men husk at tjekke på flasken.

 

 • En pilsner (33 cl): 1 genstand
 • En guldøl/juleøl: 1,25 genstand
 • En stærk øl: 1,5 til 2 genstande
 • Et glas vil (12 cl): 1 til 1,5 genstande
 • En flaske vin (75 cl): 6 til 7 genstande
 • Et glas hedvin (8 cl): 1 genstand
 • Et glas spiritus (4 cl): 1 genstand
 • En flaske spiritus (70 cl): 18 til 20 genstande

 

Kilde: Rådet for Sikker Trafik.  

Se mere

I 2017 sigtede politiet 15 bilister for spirituskørsel på J-dag, og der blev registreret tre spritrelaterede trafikulykker.

Det kan naturligvis ikke med sikkerhed siges, at bilisternes promille skyldtes julebryggen, men resultatet viser alligevel, at der er god grund til, at politiet har en målrettet kontrol netop den dag.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App