Politiet er på bar bund i sager om løse hjulbolte

Efter weekenden modtager politiet flere anmeldelser fra borgere, der har fået løsnet hjulboltene på bilen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er efterhånden et stykke tid siden, at politiet den 17. marts modtog den første anmeldelse om løsnede hjulbolte på biler.

Den kom fra en mand i Ringsted, der opdagede, at nogen havde løsnet hjulkapslerne på hans bil i ly af mørket.

Senere har det vist sig at være den første af en række lignende episoder rundt om i landet. 

Midt- og Vestsjælland er hårdt ramt

Den politikreds, der har været hårdest ramt, er Midt og Vestsjællands. I løbet af 2017 har kredsen modtaget 18 anmeldelser om løse hjulbolte, hvoraf to af dem indeholdt episoder om flere biler.

Tre af anmeldelserne er kommet i løbet af mandag og tirsdag i denne uge. Sagerne om løsnede hjulbolte er svære at opklare, påpeger Martin Bjerregaard, der er kommunikationsmedarbejder i politikredsen.

- Generelt kan jeg sige, og det er også min fornemmelse i de andre politikredse, at vi er rimelig meget på bar bund.

- I starten troede vi, at det var én person, der var taget på turné i forskellige byer og områder. Men nu, hvor tendensen breder sig væk fra Sjælland og vores politikreds, må vi trække den teori tilbage, siger han.

13 anmeldelser fra Sydsjælland og Lolland-Falster

Efter weekenden har politiet modtaget et stort antal af såkaldte efteranmeldelser, hvor borgere gør politiet opmærksom på ældre episoder.

Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters politi har man modtaget i alt 13, hvoraf den seneste er kommet tirsdag.

Ifølge vagtchef Ove Christoffersen er episoderne spredt over hele politikredsen. Det tyder derfor ikke på, at det kun er én gerningsmand, vurderer han.

- Men ofte er der ikke videoovervågning ved gerningsstederne. Derfor kan det være svært at pågribe de ansvarlige, siger vagtchefen.

Østjyllands Politi har modtaget to ud af i alt fem anmeldelser i løbet af mandag og tirsdag, mens Midt- og Vestjyllands Politi er oppe på ni anmeldelser, efter at politiet tirsdag har modtaget yderligere to. 

Ikke nødvendigvis forbrydelser

De løsnede hjulbolte og møtrikker har ført til, at en bilist er forulykket, og der har været andre farlige situationer.

Der er dog ikke nødvendigvis tale om forbrydelser i alle tilfælde, da det lige nu er sæson for at skifte hjul på bilen.

En forklaring på de mange løse bolte rundt om i landet kan – ud over hærværk – derfor også være, at mekanikeren, eller folk selv, ikke har fået spændt boltene ordentligt efter, da man har skiftet til sommerdæk, forklarer Lone Otto, leder i FDM's tekniske afdeling.