¨

Politiet advarer - børn og unge køber ulovlige knive på nettet

Halskniven er blevet populær blandt unge, der spiller computerspillet Counter-Strike. Billedet her er fra Sydjyllands Politikreds, hvor de også advarer om knivene. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

En bestemt type af knive er blevet populære blandt børn og unge, der bestiller dem på nettet.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi opfordrer forældre til at tale med deres børn om, hvad de køber på nettet.

En bestemt type kniv er blevet populær at købe online blandt børn og unge. Men den såkaldte halskniv er ulovlig, og er man i besiddelse af en, kan man risikere en bøde på 3000 kroner.

Merete Djurhuus, der er specialkonsulent i Forebyggelsessekretariatet hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, fortæller, at halskniven er blevet populær blandt unge, der spiller computerspillet Counter-Strike.

- I sådan et spil som Counter-Strike finder man de her små knive, som nærmest er et smykke, siger hun.

I sådan et spil som Counter-Strike finder man de her små knive, som nærmest er et smykke

Merete Djurhuus, specialkonsulent, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Bestiller dem hjem fra Kina

De virtuelle knive er blevet populære at have i en fysisk udgave. De bæres i en skede med en snor i, som kan hænges om halsen eller over skulderen, og mange ved ikke, at knivene er ulovlige.

Folk bestiller dem hjem fra Kina eller andre asiatiske lande, men tolden i lufthavnen fanger ofte knivene på vej ind i landet, og det udløser en bødestraf til den, der har bestilt kniven.

- Nethandlen er generelt stigende, så det er ikke så overraskende, at der er flere sager, siger Merete Djurhuus.

- Og de har tydeligvis fokus på det i tolden i lufthavnen, så der bliver rapporteret mange sager ind til de enkelte politikredse derfra, fortæller hun.  

Børn er tit bedre end de voksne til at tænke sig om og beskytte deres data, men der er mange fristelser, og der skal ikke så mange klik til, før man har handlet et eller andet

Merete Djurhuus, specialkonsulent, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Tal med børnene om det

I Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har man ikke et nøjagtigt tal over sager, hvor børn har købt ulovlige våben på nettet, men Merete Djurhuus fortæller, at der har været i omegnen af 30 sager i politikredsen i den første halvdel af 2019.

- Vi har sat gang i en undersøgelse af, hvor mange våben, det drejer sig om, men det kræver, at man sætter sig ned og manuelt gennemgår alle de her sager, som kan gemme sig under forskellige gerningskoder og registreringskoder, forklarer specialkonsulenten.

Politiet opfordrer forældre til at tale med deres børn om, hvad de køber på nettet.

- Børn er tit bedre end de voksne til at tænke sig om og beskytte deres data, men der er mange fristelser, og der skal ikke så mange klik til, før man har handlet et eller andet, hvor man ikke lige har læst vilkårene, siger Merete Djurhuus.

Også i Sydjyllands Politikreds kender de til problemet. Det skrev kredsen på Twitter i går:

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App