Politi stopper Greenpeace-aktion

Fyns Politi forhindrede Greenpeace-aktivister i at entre et skib lastet med kul.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det lykkedes ikke Greenpeace-aktivister i gummibåde at komme om bord på kulskibet "Hanjin Imabari", som tirsdag var på vej gennem Storebælt med en last kul til kulterminalen ved Enstedværket i Aabenraa. Fyns Politi stoppede aktionen.

Greenpeaces gummibåd lå først på eftermiddagen underdrejet sydøst for Nyborg, og politiet var på jagt efter de 10-15 aktivister og to andre personer på land, der formodes at have hjulpet aktivisterne i gummibåden, oplyser TV 2 Fyn.

-De forsøgte at komme om bord på skibet ved hjælp af bådshager, men vi fik forhindret aktionen ved hjælpe af et afviserskib, fortæller vagtchefen hos Fyns Politi.

Samtidig spulede besætningen på kulskibet aktivisterne med store vandslanger og tvang dem væk. Fyns Politi overvejer at sigte aktivisterne for forstyrrelse af den offentlige trafik efter straffelovens paragraf 283.

Aktivisternes formål med aktionen var at stoppe det 300 meter lange skib, der er på vej med kul fra Sydafrika. Kullet skulle losses på kulterminalen i Aabenraa, der drives af energiselskaberne Dong Energy og svenske Vattenfall i fællesskab. Skibet er chartret af Vattenfall, og kullasten har ikke noget at gøre med Dong Energy, som ejer Enstedværket.

Aktivisternes forsøg på at entre skibet er et led i en international kampagne mod brugen af kul til fremstilling af elektricitet. Kul er det mest klimaskadelige brændsel, men tegner sig for 40 procent af verdens elproduktion. I Danmark er tallet 50 procent, siger klima- og energimedarbejder Tarjei Haaland fra Greenpeace.

- Det er dybt beskæmmende, at lille Danmark hvert år i gennemsnit importerer og afbrænder 8,3 millioner ton kul og dermed udleder godt 19 millioner ton CO2. Det svarer til den samlede årlige udledning fra Kenya, Tanzania, Zambia og Mozambique, der har 111 millioner indbyggere i alt mod Danmarks 5,5 millioner. Det er på høje tid, at Danmark kommer ud af kulalderen, siger Tarjei Haaland.

/ritzau/