¨

Politi: Det koster at advare om fartkontrol

Foto: TV ØST

Bilister, der forsøger at advare andre om fotovogne, kan selv risikere en bøde. Et blink med det lange lys til de modkørende koster nemlig 1000 kroner.

Når politiet i denne uge sender fire gange så mange fotovogne på gaden, så vil mange bilister bruger det lange lys til at advare andre om, at de nærmer sig en af fartfælderne. Det skriver DR Sjælland.

Men det kan blive en dyr omgang, hvis du blinker. Det er nemlig forbudt at bruge det lange lys til den slags advarsler. Derfor kvitterer politiet med en bøde på 1.000 kroner, hvis de opdager blinkeriet. Også selvom det måske kan få medtrafikanter til at sætte farten ned.

- Hvis det er medvirkende til, at folk sætter hastigheden ned, så er det selvfølgelig udmærket. Men det er bare ikke lovligt, og derfor får man en bøde, hvis man gør det, siger leder af færdselsafdelingen hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Erik Mather, til DR Sjælland.

Nattesynet bliver ødelagt

Politiet mener især forseelsen er farlig, når mørket har sænket sig på vejene. Det kan nemlig ødelægge nattesynet hos de modkørende bilister, hvis man pludselig bliver blændet af de skarpe lygter.

- Hvis man bliver blændet af en skarp fjernlyslygte, så kan man køre rundt i blinde i adskillige sekunder. Og hvis man overhovedet ikke kan se, hvor man kører, så er det en ekstremt farlig situation. Netop derfor er det ulovligt, siger Erik Mather til radiostationen.

Derudover giver den mørke tid også en risiko for, at det ikke kun er medtrafikanter, man advarer med det lange lys. Blinker man til en af politiets patruljevogne, så vil man meget hurtigt blive tusind kroner fattigere.

Bøde i baglommen

- Her i de mørke tider kan man jo ikke helt se, hvem der kommer kørende. Blinker man med lyset, så kunne det jo være en patruljevogn man blændede. Og så er der en stor risiko for, at man kører derfra med en bøde på 1.000 kroner i baglommen, siger Erik Mather til DR Sjælland.

Faktisk er blink med fjernlyset kun tilladt, hvis man skal advare andre bilister om fare. Erik Mather fastslår, at man heller ikke må bruge det lange lys, hvis man selv bliver blændet eller vil advare medtrafikanterne om defekte lygter.

- Så det kan siges meget kort. Uberettiget brug af fjernlys eller det lange lys er ulovligt

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App