¨

Plejefamilier får ingen uddannelse

Foto: TV ØST

Kommunerne uddanner ikke plejefamilier i ellers lovpligtige kurser. Kritisabelt, mener danske socialpædagoger.

Efteruddannelsen af plejefamilier i Danmark halter. I år har kun 26 procent af plejefamilierne indtil videre modtaget deres lovpligtige efteruddannelse.

Det fremgår af en undersøgelse fra september, som foreningen Socialpædagogerne har foretaget blandt sine medlemmer.

Samtidig kunne 21Søndag afsløre, at flere af landets kommuner nedlægger institutionspladser til udsatte børn for i højere grad at anbringe dem i netop familiepleje.

Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne, kritiserer den manglende uddannelse af plejefamilierne og advarer mod at anbringe udsatte børn i familier, der ikke har den fornødne faglige ballast.

- Vores største bekymring er, at man sender de mest skadede børn ud i familiepleje uden at have gjort familieplejen opmærksom på, hvad det er for en opgave, siger han.

- Når familieplejere giver op, er det, fordi de ikke er klædt godt nok på til den opgave, de skal løse, og det opleves som endnu et svigt for barnet, fortsætter han.

Den påkrævede efteruddannelse blev lovpligtig fra januar 2011 og varer i alt to dage. Benny Andersen understreger, at to dages kurset langt fra er nok i alle tilfælde, men at det er et grundlæggende krav til alle plejefamilier.

Ud af de 71 procent, der mangler at tage det lovpligtige kursus, svarer 70 procent, at kommunen endnu ikke har taget initiativ til at gennemføre et kursus.

Undersøgelsen viser desuden, at 68 procent af de adspurgte plejefamilier har fået såkaldt supervision i år, mens 32 procent ikke har.

- Der er jo politisk fokus på, at flere og flere børn skal anbringes i familiepleje. Men det kan jo ikke nytte noget, at vi tydeligvis svigter forpligtelsen til at uddanne og supervisere familieplejere til den opgave, vi giver dem, lyder det fra Benny Andersen.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App