Pjækkeri kan sende elever bag tremmer (Video)

Vidste du at der er en sammenhæng mellem pjækkeri og fængsel? Missionen kaster torsdag lys over de alvorlige konsekvenser som pjækkeriet og skolernes manglende indgriben overfor pjækkerne kan have.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

"Kim" er indsat i Jyderup Statsfængsel. Han er i starten af 20´erne. Hans stemme er rolig. Han er velovervejet og velargumenterende og ikke i tvivl om, at årsagen til at han sidder fængslet blandt andet skyldes en rodet ungdom, hvor pjæk fra skolen snarere var reglen end undtagelse.

- Til sidst var det sådan, at min mor kørte mig i skole. Så vinkede jeg til hende og når hun var kørt, pjækkede jeg, fortæller "Kim" til Vibeke Pors Fredslund, der er vært på Missionen på TV2 ØST.

TV2 ØST har bedt om aktindsigt i pjækkeriet på 12 skoler - een fra hver kommune i Region Sjælland. Otte skoler har svaret og resultatet viser, at hver tredje elev har pjækket i år. Tallene bekymrer eksperterne:

- 14 dages pjæk er faktisk meget alvorligt, for der er en sammenhæng mellem pjæk og "et liv på overførselsindkomst, fortæller professor Niels Egelund fra Danmarks Pædagogiske Universitet.

Det er især i matematik og naturfag, at pjækkeriet er problematisk, forklarer Niels Egelund.

- Undervisningen er baseret på, at man bygger ovenpå det man lærte sidste gang og var man ikke tilstede i de timer, er vigtig læring gået tabt, siger Niels Egelund til TV2 ØST.

Også Kriminalforsorgen kan genkende en sammenhæng mellem pjæk og ligefrem riskoen for fængsel, det kan du se mere om i Missionen i aften på Kanal ØST klokken 20.

[video:video_mangler:100224_pjaek.flv]

I Missionen torsdag aften kan du komme med ud til de skoler, der har mest pjæk, men du kan også komme med til en skole, der er godt på vej til at komme pjækkeriet til livs. Og så går Missionen i fængsel for at se, hvor alvorlige konsekvenser pjækkeriet og skolernes manglende indgriben overfor pjækkerne kan have.

Se Missionen på Kanal ØST – torsdag aften klokken 20.25.