Pesticid fundet i drikkevand: Nu har Miljøstyrelsen lavet nye regler

Efter fund af pesticidrester i drikkevandet har Miljøstyrelsen besluttet, at der fremover skal tjekkes rutinemæssigt for sprøjtemidlet på vandværkerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I sidste uge blev det annonceret, at der var fundet rester af sprøjtemiddel i drikkevandet i Slagelse. 

Også i Esbjerg og Odense blev der fundet sprøjtemiddel i drikkevandet - og man frygtede, at der var tale om en stor udbredelse af forurenet drikkevand. 

Nu har Miljøstyrelsen besluttet, at der fremover rutinemæssigt skal tjekkes for pesticidreststoffet desphenyl-chloridazon. Det skriver DR

- Der skal skabes et overblik over, hvor det her stof kan findes. Vi har besluttet, at stoffet skal på listen over obligatoriske stoffer, som vandværkerne skal teste for. Det skal de i gang med hurtigst muligt, siger vicedirektør i Miljøstyrelsen, Mads Leth-Petersen, til DR. 

Beslutningen kommer efter, at styrelsen, vandværkerne, interesseorganisationen DANVA og Kommunernes Landsforening blev enige om, at der skulle holdes et møde om fundet af pesticidresterne. 

Styrelsen nedsætter arbejdsgruppe

Da flere vandværker fandt rester af sprøjtemiddel i drikkevandet, begyndte flere kommuner at følge trop. Senest Faxe Forsyning, hvor man ikke fandt pesticidrester. 

Miljøstyrelsen vil også nedsætte en arbejdsgruppe, som skal kigge på, hvornår et stof skal optages på listen over, hvad man tjekker drikkevandet for. 

- Vi har en fælles interesse i at sikre rent grundvand og drikkevand. Og nu er der dokumentation for, at her er der noget, vi har behov for at analysere bedre, siger Mads Leth-Petersen til DR. 

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at pesticidresterne i drikkevandet ikke er sundhedsskadelige. 

Samtlige vandværker i Slagelse Kommune skal nu testes for spor af en sprøjtegift, der blev forbudt i Danmark i 1996.  Der sker efter, der er fundet rester af giften i vandet fra Nordre Vandværk. Vandværket forsyner hele Skælskør.  Agersø og Omø er også ramt. Meldingen er, at det ikke er farligt at drikke vandet. Men kommunen slår fast, at pesticider og drikkevand ikke hører sammen.