Personalemangel i Jyderup Fængsel skyld i fangeflugt - har skreget på nye kollegaer i årevis

Jyderup Fængsel er ramt af fangeflugt, hårdere kriminelle, og ansatte frygter for deres sikkerhed. Kriminalforsorgen arbejder på at løse problemet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mangel på fængselsbetjente går ud over både de indsatte og de ansatte i Jyderup Fængsel, der ligger i det nordvestlige Sjælland.

Ifølge tillidsrepræsentanten for de ansatte fængselsbetjente mangler der folk, og det presser det eksisterende personale, som ikke har tid til at have fokus på sikkerhed og resocialisering.

Inden for bare to uger har det åbne fængsel haft to fangeflugter.

- Der er ingen tvivl om, at det er rigtig svært, når vi mange gange ikke er mennesker nok til at passe de arbejdsopgaver, der er. Folk gør, hvad de kan, siger tillidsrepræsentant Nina Odgaard.

- Det er svært for os med sådan et stort område. Nogle gange er vi kun otte personer til at passe det hele.

quote Vi siger, det hele tiden og vi har sagt det i årevis, at vi mangler kollegaer

Nina Odgaard, tillidsrepræsentant  i Jyderup Fængsel

Fange flygtede over hegnet

Den 9. september lykkedes det en fange at flygte fra Jyderup Fængsel ved Holbæk, som er en af Danmarks otte åbne fængsler.

Der var tale om en 19-årig mand fra Nakskov, som var løbet fra stedet ved at flygte over hegnet.

- Den første gang, han stikker af, sker det som almindelig afsoner, der tager flugt. Det opdager vi med det samme, da vi har overvågning, siger Nina Odgaard, tillidsrepræsentant.
 

Grafik: Lonni Christiansen.

Politiet iværksatte en eftersøgning af manden, undersøgte togafgangene fra Jyderup Station og fandt den efterlyste i forreste togvogn i et tog på vej mod Holbæk.

Han blev sigtet for at flygte fra fængslet og blev herefter kørt tilbage til Jyderup Fængsel efter en kort sviptur. Her blev han placeret i straffeafsnittet med henblik på at blive overført til et lukket fængsel på grund af flugtforsøg.

- Men fordi der mangler pladser alle vegne, kommer han til at vente på, at der bliver en ledig plads, siger tillidsrepræsentant Nina Odgaard.

Hvad er et åbent fængsel?

  • I åbne fængsler er der ingen særlige forhindringer, og man kan uden videre gå fra et åbent fængsel. Men overtræder man reglerne i et åbent fængsel, kan man blive overflyttet til et lukket.
     
  • I de åbne fængsler kan indsatte normalt få udgang til besøg hos familien efter typisk 30 dages ophold. Er straffen på 2,5 års fængsel eller mere, og den indsatte ikke har været på fri fod mellem dom og afsoning, skal 1/6 af straffen også være afsonet.
     
  • Der er kun to åbne fængsler på Sjælland, og et er i Horserød og Jyderup.

 

Kilde: Kriminalforsorgen

En anden type af indsatte

Under en gårdtur den 18. september lykkedes det for den 19-årige fange at flygte endnu en gang.

- Et åbent fængsel er ikke topsikret, men vi har et hegn, som er lavet for, at folk ikke skal trænge ind udefra, siger Nina Odgaard.

Det lykkedes dog alligevel den 19-årig fange at slippe uden om hegnet endnu en gang.

quote Det vi har set i Jyderup med indkast af spiritusflasker, det er selvfølgelig problematisk, og det skal vi helt klart finde en løsning på

Rasmus Andersen, områdedirektør, Kriminalforsorgen

Midt- og Vestsjællands Politi oplyser til TV2 ØST, at politiet efterlyste en 19-årig mand fra Nakskov kortvarigt, men ved søgning hos mandens nærmeste omgangskreds blev han hurtigt indfanget igen.

Storstrøm Fængsel
Læs også
Indsattes uskrevne regler dominerer i fængsler
Storstrøm Fængsel
Læs også
Indsattes uskrevne regler dominerer i fængsler

Ifølge tillidsrepræsentant Nina Odgaard er der en helt særlig grund til, at et flugtforsøg kan ske to gange inden for så kort tid.

- Vi står med nogle nye udfordringer i dag. Det er en helt anden type af indsatte, som man sætter i åbne fængsler i dag, end det var tidligere. For eksempel bandemedlemmer, der måske burde sidde i lukkede fængsler, sige Nina Odgaard og tilføjer:

- Og så er der i den grad mangel på personale.

Ansatte frygter af blive ramt af genstande

I august i år fortalte TV2 ØST om, hvordan de ansatte fængselsbetjente frygter at blive ramt af tunge genstande, når der kastes sprut og kokain bundet om en sten ind over fængselsmuren.

Jyderup Fængsel
Læs også
Sprut og kokain kastet ind over fængselsmuren - nu går betjente med cykelhjelm
Jyderup Fængsel
Læs også
Sprut og kokain kastet ind over fængselsmuren - nu går betjente med cykelhjelm

- Det er stadig et problem. Det er den måde, de får tingene ind på i de fleste tilfælde. Vi er meget opmærksomme på det, og vi finder også ofte de ting, de kaster ind. Vi gør alt, hvad vi kan for at sidde ved overvågningsskærmene, siger tillidsrepræsentant Nina Odgaard.
 

Grafik: Nick Abildgaard.

Hos Kriminalforsorgen anerkender man også, at der er et problem.

- Det, vi har set i Jyderup med indkast af spiritusflasker, som førhen foregik ude ved hegnet og nu foregår inde ved muren, er selvfølgelig problematisk, og det skal vi helt klart finde en løsning på, siger Rasmus Andersen, områdedirektør for Sjælland.

quote Der er masser af arbejdsopgaver, men det er ikke altid, at vi kan mestre dem alle, når der mangler personale

Nina Odgaard, tillidsrepræsentant  i Jyderup Fængsel

- Men det er svært at gøre noget ved, for hvad er det for en kultur, der gør, at de synes, de skal smide spiritus ind i flasker? Der er ting, som vi ikke kan dække os ind over for. Men vi må forsøge at snakke det igennem med de indsatte.

Men ifølge tillidsrepræsentanten er der ikke meget tid til hverken at snakke med fangerne eller føre kontrol.

- Der er masser af arbejdsopgaver, men det er ikke altid, at vi kan mestre dem alle, når der mangler personale, siger Nina Odgaard.

Om Jyderup Fængsel

  • Jyderup Fængsel har 162 pladser, hvor de fleste er i åbne afdelinger. 24 pladser er reserveret til kvinder i en lukket afdeling.
  • Fængslet modtager som udgangspunkt domfældte mænd fra den lokale region, men behandlingsafdelingen og afdelingen for de helt unge, modtager indsatte fra hele landet. Fængslet har også indsatte med længere straffe fra de lukkede fængsler, som er nået så langt i deres afsoningsforløb, at de vurderes at være klar til at afsone under mere åbne forhold.
  • Det var i 2018, at den lukkede afdeling med 24 pladser blevet reserveret til kvindelige afsonere og arrestanter, og i 2020 bliver Jyderup Fængsel rent kvindefængsel.
  • Jyderup Fængsel er en del af Institution Jyderup, som også består af Nykøbing Fængsel. Institutionschef er Ole Hansen.

 

Kilde: Kriminalforsorgen

Der er max-pres på fængslerne

Reglen er, at fangerne skal visiteres otte gange om måneden, men når der ikke er nok folk på arbejde, er det svært at være opmærksomme på andre ting samtidig, fortæller tillidsrepræsentanten.

- Vi gør, hvad vi kan. Vi synes selv, at det går rimelig godt med at opretholde ro og orden, når vi kun er otte mand på job, siger Nina Odgaard.

Men det er et generelt og omsiggribende problem.

- Der er max-pres på fængslerne. Det her er ikke kun Jyderup, det er alle fængsler, siger Nina Odgaard.

quote Det er en virkelighed, vi lever med i Kriminalforsorgen hver dag. Vi er for få betjente

Rasmus Andersen, områdedirektør, Kriminalforsorgen

Ifølge Sjællands områdedirektør fra Kriminalforsorgen er der andre fængsler, hvor det står endnu værre til end i Jyderup.

- Jyderup hænger nogenlunde fornuftigt sammen i en dagligdag, hvor der ikke sker noget. Men hvis der pludselig skal transporteres en fange, trækker vi på en post, og så bliver de for få. Det er en virkelighed, vi lever med i Kriminalforsorgen hver dag. Vi er for få betjente. Vi arbejder benhårdt på at få det tal op og effektivisere de arbejdsgange, vi har.

Storstrøm Fængsel
Læs også
Mangel på betjente tvinger en femtedel af fængsel til at lukke
Storstrøm Fængsel
Læs også
Mangel på betjente tvinger en femtedel af fængsel til at lukke

Siden januar 2019 har der været for mange indsatte til cellerne, og belægningsprocenten har været 101. Det er den højeste belægning i over 20 år.

Det er på trods af, at man politisk har besluttet, at belægget maksimalt må ligge på 96 procent for fængslerne og 95 procebt for arresthusene, hvis institutionerne ellers skal kunne fungere optimalt. 

FÆNGSLERNE ER FYLDT TIL BRISTEPUNKTET

Her finder du tallene for kapacitetsudnyttelsen for regionens fængsler og arresthuse. Tallene stammer fra Kriminalforsorgen og dækker over perioden fra den 1. januar 2019 til den 3. april.

 

For hele Kriminalforsorgen Sjælland er belægningsprocenten på 100,6. 
 

  • Herstedvester Fængsel: 96,3 procent
  • Holbæk Arrest: 112,4 procent
  • Jyderup Fængsel: 97,0 procent
  • Kalundborg Arrest: 116,3 procent
  • Nykøbing Fængsel: 99,3 procent
  • Næstved Arrest: 117,3 procent
  • Ringsted Arrest: 114,0 procent
  • Roskilde Arrest: 109,2 procent
  • Slagelse Arrest: 103,6 procent
  • Storstrøm Fængsel: 100,5 procent

Opsigelser stiger i takt med at presset vokser

Det har ikke været muligt at åbne nye celler i takt med det øgede antal indsatte, da der også mangler fængselsbetjente. 2019 er det syvende år i træk, hvor antallet af fængselsbetjente falder. Fængselsforbundet har oplyst, at der er lige så mange indsatte i fængslerne som for ti år siden, men der er 500 færre betjente.

I begyndelsen af marts var der 3.500 vagter, der ikke kunne besættes med det tilgængelige mandskab. Værst ser det ud på Sjælland og i hovedstaden, hvor i alt 2.300 vagter var ubesatte. Her mangler 110 betjente for, at vagtplanens puslespil går op.

Storstrøm Fængsel
Læs også
Indsat overfalder endnu en fængselsbetjent med konservesdåse
Storstrøm Fængsel
Læs også
Indsat overfalder endnu en fængselsbetjent med konservesdåse

Og ifølge tillidsrepræsentanten fra Jyderup Fængsel er det en ond spiral. For arbejdsforholdene bliver endnu hårdere for dem, der er tilbage.

- Vi siger det hele tiden, og vi har sagt det i årevis, at vi mangler kollegaer. Jo mere pres, der er, jo flere bliver stressede og tænker, at de ikke orker mere. Der er rigtig gode og gamle kollegaer, der har været her i mange år, som man aldrig ville tro skulle ende deres dage med stress, men nu sidder i saksen, siger Nina Odgaard.

Indsatte sidder længere tid i deres celler

Kriminalforsorgen arbejder på højtryk for at afhjælpe problemerne med manglen på betjente.

- Det er begyndt at lysne, men det tager er par år, før det er rettet op, siger områdedirektør Rasmus Andersen.

- Der er ingen, der for fire år siden kunne forudse, at belægget ville eksplodere, som det har gjort. Folketinget vedtog nogle strafskærpelser, som ville give et belæg, men de øvrige belæg har vi ikke kunnet forudse, og vi har ikke kunnet rekruttere betjentene hurtigt nok.

Det skal en ny uddannelse under Kriminalforsorgen ved Møgelkær nær Horsens være med til at råde bod på. Her er det første hold netop startet i begyndelsen af august.

Samtidig arbejder Kriminalforsorgen med at frigøre nogle af de medarbejdere, der allerede er ansatte.

- Blandt andet sidder de indsatte længere tid i deres celler, end de ellers gør, så vi kan bruge færre betjente i morgen- og aftentimerne. Det er ikke en optimal løsning, det er en midlertidig løsning, som vi er nødt til at køre i et stykke tid, imens vi har få betjente og et kæmpe belæg, siger Rasmus Andersen.

Højt sygefravær blandt fængselsbetjente

Det har ikke været muligt at få nogle konkrete tal på sygemeldinger eller opsigelser fra Jyderup Fængsel. Men ifølge tillidsrepræsentanten er det ikke nogen hemmelighed, at mange af de ansatte kigger sig om efter noget andet.

- Selvom man er glad for at være fængselsbetjent, så er der er nogle andre faktorer, der gør, at det er svært at være der. Nogle gange siger familien også fra, siger Nina Odgaard.

Storstrøm Fængsel
Læs også
Indsat overfalder endnu en fængselsbetjent med konservesdåse
Storstrøm Fængsel
Læs også
Indsat overfalder endnu en fængselsbetjent med konservesdåse

quote Vi har et højt sygefravær blandt betjente, nærmest 30 dage om året i gennemsnit. Det er meget, og det arbejder vi på at løse det

Rasmus Andersen, områdedirektør, Kriminalforsorgen

Kriminalforsorgen er bekendt med, at der er et højt sygefravær blandt fængselsbetjente.

- Vi har et højt sygefravær blandt betjente, nærmest 30 dage om året i gennemsnit. Det er meget, og det arbejder vi på at løse det, siger områdedirektør Rasmus Andersen.

- Det ser ud som om, at nu vender billedet efter et par år. Man skal passe på, hvad det er for et billede, man tegner. I år får vi flere uniformerede betjente ind i systemet, end der går ud.

faengselsbetjent1.jpg
Læs også
Fængselsbetjente har dobbelt så højt sygefravær som andre statsansatte
faengselsbetjent1.jpg
Læs også
Fængselsbetjente har dobbelt så højt sygefravær som andre statsansatte

Ikke tid til resocialisering

Manglen på personale i Jyderup Fængsel går også ud over de indsatte og deres mulighed for at vende tilbage til et liv uden for kriminalitet.

- Der er ikke længere plads til resocialisering. De ansatte hænger i med neglene for at blive ved med at have den gode dialog med de indsatte, men det er rigtig svært, fordi man bliver nødt til at skulle noget andet først, siger tillidsrepræsentant Nina Odgaard.

I fængsler og arresthuse har man såkaldte værkmestre, som er arbejdsgivere for beskæftigelse i fængslerne. De er for eksempel arbejdsledere på værkstederne, hvor de indsatte er beskæftiget eller ansvarlige for daglige vedligeholdelse af institutionens bygninger.

- Det er os, der prøver at skabe nogle relationer til de indsatte i kraft af at fængselsbetjente ikke har tid til det mere overhovedet, siger Michael Heitmann, der er talsmand for fængslets værkmestre i Jyderup Fængsel.

skyderi_haslev_rocker_gremium_skud.jpg
Læs også
Kritik: Bandepakke er meget indgribende over for indsatte
skyderi_haslev_rocker_gremium_skud.jpg
Læs også
Kritik: Bandepakke er meget indgribende over for indsatte

Går ud over de indsatte

Problemet er, at mange værkmestre skal gå ind og dække andre huller i vagtplanen, og derfor er det heller ikke mange af dem tilbage i puljen.

- Mange af os er tidligere betjente, og vi tager også vores tørn, når der mangler vagter. I dagligdagen kan vi også blive taget ud af vores værkmesterrolle, fordi der pludselig er en transport til Storstrømfængsel. Det gå ud over de indsatte, hvis vi er nødt til at lukke værkstedet.

quote Det går ud over de indsatte, hvis vi er nødt til at lukke værkstedet

Michael Heitmann, talsmand for fængslets værkmestre i Jyderup Fængsel

Det er et problem, for så lykkedes fængslet ikke med at skabe den resocialisering, som er Kriminalforsorgens opgave.

- Det er alt det, det danske fængselssystem bygger på. Det bidder sig selv i halen hele vejen rundt, at der mangler personale, siger Michael Heitmann.

Men spørger man Kriminalforsorgen, så fungerer resocialiseringen stadigvæk – den har bare ændret form.

- Vi arbejder med at få fat i fangerne på de rigtige tidspunkter og på den rigtige måde inden for de rammer, vi faktisk har. Det systematiserer vi i de her år. Den resocialiserende indsats må ikke glippe, og det synes jeg faktisk heller ikke, den gør. Den ser bare anderledes ud, fordi vi er nødt til at gøre brug af vores kræfter i forhold til de antal personer, vi faktisk har, siger Rasmus Andersen.

Er resocialiseringen blevet nedprioriteret?

- Jeg synes ikke, at vi har prioriteret resocialisering ned, men vi har været nødt til at prioritere sikkerheden op i en periode, hvor terror har ramt Danmark, og der har været episoder i bandemiljøet, vi har måttet bruge mange ressourcer på. Selvfølgelig kommer resocialiseringen til at lide under det, siger områdedirektør Rasmus Andersen.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har ikke ønsket at svare på, hvad han vil gøre for at afhjælpe problemet med personalemangel i Jyderup Fængsel.


Nyhedsoverblik