¨

Pensionister må vente på boligstøtten

Foto: TV ØST

Siden nytår er ventetiden på behandlingen af sager om boligstøtte til bl.a. pensionister blevet længere hos Udbetaling Danmark.

Ifølge Udbetaling Danmark er sagsbehandlingstiden fra 1. januar vokset, så den nu i snit er ti uger, kan Avisen.dk i dag fortælle.

Det rammer mennesker, der netop har fået folkepension eller skal have ændret deres beregninger, for eksempel på grund af flytning.

- Det er beklageligt, fordi Udbetaling Danmark prioriterer en kort sagsbehandlings-tid meget højt. Lige nu er der løbende medarbejdere på overarbejde for at bringe sagsbehandlingstiden ned, siger centerdirektør Marianne Lørincz fra Udbetaling Danmark til Avisen.dk.

Udbetaling Danmark har pt. 42.000 ansøgninger fra pensionister og andre borgere om boligstøtte i behandling - af dem har 426 ventet længere end 10 uger.

Klager fra pensionister

Den længere ventetid har fået en gruppe pensionister til at skrive til Folketingets Beskæftigelsesudvalg og klage over både ventetiderne, der giver dem økonomiske problemer, og selve sagsbehandlingen.

- Pensionister er kommet i alvorlig økonomisk klemme med deres boligselskab. Det er socialt udsatte ældre, der bor i almen bolig, som bliver ramt af det her. Det er en stor belastning af deres økonomi selv at skulle lægge penge ud, mens de venter, hvis de overhovedet kan det, siger Kai Jensen, som er en af underskriverne på klagen.

Hos Udbetaling Danmark forventer Marianne Lørincz, at problemet vil være løst inden udgangen af juni, og at sagsbehandlingstiden på det tidspunkt vil være tilbage på de cirka syv uger i gennemsnit, som den var inden nytår.

Forklaringen på den længere ventetid er teknisk. Det skyldes, at man fra 1. januar er gået over til en ny måde at udbetale boligstøtte. Boligstøtte hænger sammen med indkomsten. Tidligere opgjorde man én gang om året, om man havde fået for meget udbetalt. Det gav mange efterregninger.

Boligstøtte bliver efterbetalt

Nu bliver der i stedet automatisk udregnet boligstøtte efter indtægt måned for måned, og man kan få efterbetalt boligstøtte, man før gik glip af. Men overgangen har givet storm på Udbetaling Danmarks telefoner.

- Det har fået uventet mange borgere til at ringe, blandt andet for at få forklaret deres månedlige opgørelser af boligstøtten, og det store antal borgerhenvendelser har desværre trukket ressourcer fra behandlingen af nye ansøgninger, forklarer Marianne Lørincz.

I forvejen var Udbetaling Danmark under pres, efter regeringen i december vendte på en tallerken og trak et lovforslag tilbage om at nedsætte boligstøtten til pensionister.

Det skete efter, at Dansk Folkeparti trak sin støtte, fordi Ældre Sagen dokumenterede, at op mod 175.000 pensionister stod til at miste flere tusind kroner om måneden.

Men da havde Udbetaling Danmark allerede indarbejdet lovforslaget i udbetalingerne, så 350.000 modtagere af boligydelse fik for lidt udbetalt i januar og skulle have beløbene efterbetalt.

/ritzau

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App