Pendlerlivet er blevet billigere

Bilerne kører længere på en liter, og så er der nye regler for befordringsfradraget. Det betyder nu luft i budgettet hos Danmarks godt 2,5 million pendlere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det bliver forsat mere fordelagtigt at være pendler. Bilerne kan køre længere på literen, men der er også kommet nye regler for befordringsfradraget. Fradraget er nemlig forhøjet i de kommuner, der betegnes som udkantskommuner. Det skriver Nykredit i en ny analyse.

I Danmark pendles der mere end nogensinde, og derfor er det gode nyheder for dem, der dagligt kører hundredvis af kilometer. Og der kommer stadig flere og flere pendlere til. Det er især antallet af langdistancependlere, der er kommet flere af. Det vil sige dem, der kører mere end 50 kilometer hver dag. I 2013 kunne over 200.000 danskere kalde sig for langdistancependlere, hvilket er 20 procent mere end i 2006.

- Flere danskere har fået længere til arbejdet i de seneste år. Det skyldes hovedsageligt urbaniseringen, der gør at arbejdspladserne i højere grad bliver samlet i de større byer. En af baggrundene bag udviklingen er, at folk ikke i lige så høj grad som tidligere skifter bopæl, men i stedet vælger at blive boende og pendle til jobbet, selv om det ligger længere væk. Udviklingen betyder, at danskerne i dag pendler 3,5 mio. km mere om året end i 2006 svarende til knap 5 gange til månen og tilbage igen, siger Johan Juul-Jensen i Nykredits analyse.

Fordelagtigt at pendle

Og det kan faktisk være meget fordelagtigt, forklarer Johan Juul-Jensen. Vordingborg er for eksempel den kommune i landet, hvor beboerne pendler længst, da mange dagligt kører til København for at arbejde. Og nu er der altså flere penge at spare hver måned. Hvis din bil for eksempel kørte 15 kilometer pr. liter i 2006 og den i dag kører 22 kilometer pr liter, så vil den forbedrede brændstoføkonomi betyde, at du kan spare op mod 6.500 kroner om året efter skat. 

I dette regnskab skal det forhøjede befordringsfradrag også medregnes. Hvis man eksempelvis bor i Vordingborg Kommune, der er karakteriseret som en udkantskommune i følge skatteministeriet, så kan man faktisk spare op mod 1.200 kroner om måneden. Og det svarer til 14.700 kroner på årsbasis.

- Sammenlignet med at pendle mellem Køge og København, giver det højere fradrag i Vordingborg, en årlig besparelse på 2.250 kr. efter skat, selvom afstanden er det dobbelte. Hertil kommer en ofte billigere bolig, hvilket samlet set betyder, at der altså kan være god økonomi i, at bosætte sig lidt længere væk fra de store byer og således klinger ordet udkantskommune pludselig ikke så negativt længere, siger Johan Juul-Jensen. 


Nyhedsoverblik