Patruljer bør fjerne tabt gods

Over 6.000. Så mange madrasser, sofaer, paller, cykler og andre løse genstande lå på statsvejen sidste år. Det er farligt, siger FDM.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Bilister skal ikke alene holde øje med deres medtrafikanter på motorvejene, når de kommer drønende med op til 130 km/t. Sidste år registrerede Vejdirektoratet 6.001 stykker tabt gods på statsvejene, og mange trafikanter måtte for eksempel op at stå på bremsen, fordi der pludselig lå sofaer, paller, cykler eller madrasser på kørebanen.

På bare tre år er antallet af tabte eller henkastede genstande på statsvejene vokset med 25 pct., og det får nu bilistorganisationen FDM til at foreslå, at der indsættes særlige vejpatruljer efter udenlandsk forbillede på
motorvejene og andre større statsveje.

Patruljerne skal hurtigst muligt rydde op efter trafikanter, der dropper trafikfarligt gods samt yde autohjælp til strandede bilister, som ligeledes udgør en trafiksikkerhedsrisiko, skriver Berlingske Tidende.

»Selvfølgelig har den enkelte bilist selv et ansvar, når der transporteres gods. Men vi synes, at vejpatruljer ville være
en rigtig god løsning, da der kan opstå meget farlige situationer, når folk taber gods på vejene. Vejdirektoratet har
i forvejen biler ude på f.eks. motorvejene, så de kunne godt have nogle patruljer, som holdt øje med tabt gods og fjernede det omgående. Desuden kunne patruljerne yde hjælp, hvis en bil var gået i stå ude på vejnettet,« siger adm. direktør i FDM Thomas Møller Thomsen.

Når sofaer, paller, køleskabe og andet løsøre flyder rundt på vejene, opstår der ofte trafikfarlige situationer, da bilisterne bremser hårdt op, foretager undvigemanøvre i sidste øjeblik og trækker ind i andre kørebaner. Hidtil er der dog ikke registreret alvorlige trafikulykker på den konto. Men FDM har modtaget en del henvendelser fra privatbilister, der har fået beskadiget deres køretøj, fordi de ramte tabt gods med høj fart.