Pas på med bål og åben ild i naturen

Har man planer om, at tage hele familien med ud i skoven og grille, så gælder det om at være meget varsom.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De mange varme sommerdage har gjort naturen knastør, og der er derfor stor fare for, at der kan opstå brande i skove og på marker.

Det er Danmarks Metrologiske Institut (DMI) der overvåger, hvor tør jorden er i Danmark. Det sker via det såkaldte "tørkeindeks", hvor man kan se brandfaren i de enkelte områder.

Lolland og Falster er hårdt ramt
Især Lolland og Falster hårdt ramt i Region Sjælland.

Det kan vildtkonsulent og skovfoged i Naturstyrelsen Storstrøm, Lars Richter Nielsen, også nikke genkendende til.

- Den er ikke ekstremt kritisk endnu, da vi ligger i en del af landet, hvor der er masser af løvskov og knap så mange hedearealer. Men man skal stadigvæk tænke sig meget godt om, når man er ude i naturen nu, siger han og fortsætter.

- Det er ved at være meget tørt, så brug af åben ild skal være under strengt opsyn, siger Lars Richter Nielsen til P4 Sjælland.

Mere tørke de kommende uger
Hos DMI følger man i øjeblikket tørkeudviklingen nøje. Der er nemlig intet der tyder på, at det bliver bedre - snarere tværtimod.

- Prognoserne peger på at sommervejret fortsætter, og selvom der måske ikke er varme- eller hedebølger i sigte, vil tørken udvikle sig yderligere de kommende dage. Derfor kan man forvente at hovedparten af Danmark kommer til at have høj risiko for tørke, siger Frans Rubek, der er klimatolog hos DMI.

Og at det netop er den sydlige del af Region Sjælland, der i øjeblikket er i risikozonen, er meget tilfældigt.

Derfor kan man heller ikke være sikker på, at bare fordi der på kortet ikke er rødt, så er det ens betydende med, at der ingen fare er.

- I Region Sjælland er det områderne Stevns, Sydsjælland, Møn, Falster, Sjællands Odde og Sjællands vestkyst der er mest ramt. Alle disse områder har et tørkeindeks på 9, der betyder "høj risiko for tørke". At det netop er disse områder, der er mere ramt end andre, er tilfældigt, og skyldes vejret i de foregående uger og måneder. Generelt kan man sige, at tørke er resultatet af lav nedbør, høj temperatur og meget vind, siger Frans Rubek til P4 Sjælland.

Rygerne skal især passe på
Især rygerne skal i de kommende uger passe ekstra meget på. Glødende cigaretter er nemlig til stor fare for de områder, hvor der i disse dage er særligt tørt.

Og i følge Lars Richter Nielsen skal man som ryger ikke kun tro, at det er i skoven, der er størst fare for at starte en brand.

- Rygerne skal virkelig tænke sig om, og især når de kører bil. Jeg har selv set, at der er mange rygere, der knipser cigaretten ud af sideruden, når de er færdige med at ryge. Så lander der et skod på vejbanen med gløder i, som kan sætte ild til vejkanten, siger han og fortsætter.

- Det gode råd til rygerne er, at cigaretten skal ned i askebægeret. Så må man leve med lugten, men det er vel også fair nok, når man selv er ryger, afslutter han.

Er man ikke ekstra forsigtig med eksempelvis bål eller cigaretter, så kan man straffes med bøde eller fængsel i fire måneder i henhold til bekendtgørelsen om brandværnsforanstaltninger.

/Ritzau/