Pas på: Det er højsæson for råvildt på vejene

Vær ekstra opmærksom når du kører ved solopgang og solnedgang i maj måned. Det er nemlig højsæson for påkørsler af hjorte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De fleste har nok prøvet at komme kørende i tiden omkring solopgang og solnedgang, hvor en hjort pludselig står i vejkanten.

Det kan være både trafikfarligt og ubehageligt at møde et dyr på vejene, især hvis det er et større dyr som en hjort. Hjorte kan man møde overalt i det åbne land og på alle tider af året og døgnet, men tallene viser, at maj, sammen med perioden fra oktober til december, er højsæson for påkørsler af hjorte.

Det oplyser Vejdirektoratet.

quote På nye veje sætter vi vildthegn op og vi sætter vildtadvarselstavler, som advarer om fare for krydsende hjorte

Marianne Lund Ujvári, biolog 

De bedste råd til dig som bilist eller motorcyklist er at holde godt øje ved solopgang og solnedgang, for det er hér, at der sker flest påkørsler.

Risikoen er ifølge Vejdirektoratet desuden størst på veje, som løber gennem eller nær skovbryn.

 
 
Foto: Vejdirektoratet

Hjorte færdes i flok. Så ser du én, er der ofte flere.  Vær opmærksom på dyr i rabatten eller på områderne langs vejen. Desuden reflekterer hjortenes øjne i lys, så du kan se dem som små lysglimt i mørket. Ser du en hjort så let foden en anelse fra speederen.

Indsats mod påkørsler

Vejdirektoratet arbejder på flere fronter for at undgå påkørsler af hjorte, fortæller biolog Marianne Lund Ujvári.

- Helt konkret så bygger vi faunapassager, så dyrene kan krydse vejene via broer og tunneler. På nye veje sætter vi vildthegn op og vi sætter vildtadvarselstavler, som advarer om fare for krydsende hjorte, siger hun til Vejdirektoratet. 

Ud over de nævnte tiltag samarbejder Vejdirektoratet med andre europæiske vejdirektorater om at udvikle ny viden om hvordan påkørsler af hjorte kan undgås.

Den seneste registrering af påkørte dyr i Danmark er fra 2012. Her blev der registreret 4162 påkørsler af hjorte. Til sammenligning blev der i 2012/13 skudt mere end 140.000 hjorte.

Hvis uheldet er ude