Overblik: Det ved vi om regeringens finanslovsudspil

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil afsætte penge til it-systemerne i Skat, hvoraf flere er forældede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Regeringens udspil til en finanslov er på trapperne.

Det bliver formelt fremlagt torsdag, men i løbet af den seneste uge er dele af udspillet blevet præsenteret drypvist i en række medier.

Her er det, vi foreløbig ved om udspillet til fordelingen af statens mange milliarder:

 • Udsatte børn: Over de kommende fire år prioriteres én milliard kroner til udsatte børn. Heraf går 760 millioner kroner til flere pædagoger i vuggestuer med børn fra sårbare familier.
   
 • Museer og teatre: Der afsættes 100 millioner kroner årligt over en fireårig periode til en række kulturelle initiativer. Blandt andet går pengene til museer og en kulturel undervisningsindsats for landets 4.-klasser.
   
 • Psykisk syge: Regeringen vil afsætte 100 millioner kroner årligt i permanente midler til borgere med de sværeste og mest invaliderende psykiske lidelser.
   
 • Ældres ensomhed: Regeringen vil afsætte 100 millioner kroner om året i fire år til bekæmpelse af ensomhed, sorg og depression blandt ældre - i alt 400 millioner kroner.
   
 • Humanitært bidrag: Regeringen vil afsætte 2,6 milliarder kroner til det humanitære bidrag, der typisk går til verdens brændpunkter, i 2019. Der lægges i alt op til, at man bruger 1,1 milliarder kroner mere på hjælp til udviklingslandene. Dansk udviklingsbistand vil lande på cirka 0,7 procent af bruttonationalindkomsten.
   
 • Kystsikring: Der afsættes flere penge til at sikre den jyske vestkyst fra 2020. I de nuværende fire fællesaftaler med syv kommuner, der udløber i år, er der afsat knap 97 millioner kroner årligt på finansloven. Det beløb vil man lade stige til knap 185 millioner kroner årligt fra 2020 til 2024. I 2019 forlænges de nuværende aftaler.
   
 • Ankestyrelsen: Regeringen vil tilføre Ankestyrelsen 35 millioner kroner ekstra i 2019 for at nedbringe lange sagsbehandlingstider.
   
 • Gastronomiske investeringer: Regeringen vil afsætte 10 millioner kroner om året de næste fire år til at fremme dansk gastronomi.
   
 • Affaldsgebyr og andre byrder: Regeringen vil blandt andet af med et administrationsgebyr for affaldshåndtering. Der foreslås afsat 40 millioner kroner i 2019 til arbejdet med at justere regler, der skal lette byrder for erhvervslivet.
   
 • Hpv-vaccine til drenge: Regeringen foreslår, at alle 12-årige drenge skal tilbydes gratis hpv-vaccine, der forebygger forskellige former for hpv-kræft. Sundhedsministeren foreslår af afsætte 40 millioner kroner til dette.
   
 • Skats it: 70 af Skats omkring 200 it-systemer er forældede og skal derfor erstattes. Regeringen foreslår at afsætte 600 millioner til opgaven.
   
 • Arveafgift: Både Liberal Alliance og Konservative har haft et ønske om at få lettet arveafgiften i finansloven, men Dansk Folkeparti har sagt klart nej til regeringen, og det kommer således ikke med i finansloven.
   
 • Generationsskifte: Der står i regeringsgrundlaget, at afgiften for generationsskifte i virksomheder skal fjernes frem mod 2025. Den kommer i denne omgang dog ikke til at falde yderligere end til de 15 procent, som regeringen og Dansk Folkeparti blev enige om i finansloven for 2016.

Kilder: Politiken, Jyllands-Posten, Børsen, PolicyWatch og Kristeligt Dagblad.