Over 100.000 rotter døde i ny fælde

En ny type rottefælde gør livet surt eller rettere slut for rotter. Over 100.000 af dem har mistet livet i fælden, der fungerer helt uden gift.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I de seneste par år har kommunerne sat nye typer af rottefælder op i landets kloaknet, der dræber rotten med spyd i det sekund den passerer en lille fotocelle i kloaknettet.

Det har alene i Region Sjællands betydet, at 32.000 rotter er blevet dræbt helt uden gift siden de første kommuner begyndte at eksperimentere med maskinen for et par år siden.

Det fortæller DR Sjælland.

122.000 rotter dræbt

På landsplan har maskinen ombragt op mod 122.000 rotter.

I Sorø har man siden november sidste år har haft de nye typer af rottefælder installeret flere steder i kloaknettet.

- Og siden da har vi slået over 9.000 rotter ihjel, fortæller direktør i Sorø Forsyning, Anders Johansen til DR Sjælland.

Sparer penge på gift

Kommunen startede med at købe 50 styk af fælderne, men har siden købt flere, så de i dag er oppe på 116 rottefælder.

- Meldingen fra kommunens rottefænger er, at han kan skære 20-25 procent i kommunens brug af rottegift. Så på den måde virker de meget effektivt, siger Anders Johansen.

Kan erstatte giften

Rådgivende Biolog Jens Lodal har som tidligere medarbejder på Statens Skadedyrslaboratorium været med til udviklingsarbejdet af fælderne.

- Mit bud er, at de på sigt helt kan erstatte brugen af gift i kloaknettet, hvilket er godt, da giften kan ende i vandløb og i havet.

Jens Lodal vurderer samtidig, at det måske endda vil være muligt at gøre indhug i den samlede danske rottebestand, hvis kommunen samtidig får renoveret deres gamle kloaknet.

Sender mail og sms

Både i Køge og Ringsted har maskinen været særdeles aktiv.

I Køge har maskinen indtil videre dræbt 13.000 rotter og i Ringsted lidt over 7.000 rotter.

De forholdsvis nøjagtige tal på rottedrab skyldes i øvrigt, at maskinen både kan sende mail og sms, når den har taget livet af en rotte. På de dyreste modeller tages der endog en film af drabet, hver gang en rotte lader livet.

- Tidligere, når vi satte en gammeldags rottespærrer op, måtte vi ned og se om der var rotteafføring i nærheden, for at anslå om der havde været rotter. Det smarte ved den nye maskine er, at den både har tilknyttet en sms og et kamera, siger rådgivende biolog Jens Lodal til DR Sjælland.

/Ritzau/