Organisationer vil give børn et mobbe-arbejdstilsyn

Børneorganisationer vil have en ny mobbelov, der giver børn ret til at klage over deres skole ved mobning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når børn bliver mobbet, skal de kunne klage over skolen, hvis skolen ikke har gjort nok for at forhindre mobningen. Sådan lyder det fra Børnerådet, Børns Vilkår, Red Barnet og Danske Skoleelever i Berlingske tirsdag.

Direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl mener, at et nyt klageorgan skal have samme rettigheder som Arbejdstilsynet. Klageorganet skal kunne gribe ind over for skolen på samme måde, som Arbejdstilsynet i dag gør på voksnes arbejdspladser.

- Det er et problem, at børn i dag ikke har nogen rettigheder eller klagemuligheder, hvis de bliver mobbet, og skolen ikke griber effektivt ind. De må bare finde sig i, at de er blevet mobbet, og så må de løse det selv ved for eksempel at skifte skole.

- Derfor ser vi gerne, at der i loven kommer til at stå, at børn har ret til en mobbefri skolegang, og at skolerne har pligt til at gribe ind over for mobning, siger direktøren til Berlingske.

Forældre vil have mobbelov
Lidt mere end syv ud af ti forældre til børn i folkeskolen er enige eller overvejende enige i indførelsen af en mobbelov, der fastslår, hvem der har ansvaret for at gøre noget ved mobningen.

Det viser en undersøgelse foretaget af Gallup for Berlingske.

Ifølge Berlingskes oplysninger har der været møder i ministeriet om bekæmpelse af mobning.

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) fortæller i en mail til avisen, at der er et udviklingsarbejde i gang, og at de inden for kort tid vil invitere til en bredere dialog om mobning.

I marts viste en undersøgelse af Red Barnet og organisationen Skole & Forældre, at hver tredje skole ikke har en mobbepolitik. Det er på trods af, at skolerne siden 2009 har skullet have en plan for, hvordan de vil bekæmpe mobning.

/ritzau/