Ordblind kvinde kræver svar fra skole (Video)

"Hvorfor testede i mig ikke?", spørger Cecilie Bilsteen skolelederen på sin gamle folkeskole. Cecilie kæmpede i Folkeskolen med bogstaverne og måtte til sidst flytte skole. Missionen på TV2 ØST fortæller torsdag aften, at mange skoler helt undlader at teste deres elever. Selvom de kan gøre det gratis.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 

Det tager faktisk kun ti minutter at opdage ordblindhed hos børn i Folkeskolen, men Missionen kan torsdag aften afsløre, at der er folkeskoler i regionen, der slet ikke tester deres elever og det har ofte store personlige og faglige konsekvenser.

TV2 ØST har fulgt 21-årige Cecilie Bilsteen tilbage til i sit gamle klasselokale på Fuglebjergskolen, hvor hun var elev i to år og dagligt kæmpede med bogstaverne uden at vide, at hun var ordblind. Da hun står i klassen ved sin gamle plads, mærker hun de gamle følelser blusse op.

- Jeg sad lige her og nu kan jeg mærke i min mave, at det ikke er sjovt at være herinde, fortæller Cecilie.

[video:flv:100408_ordblindhed.flv]

Alle bør testes

Dansk videnscenter for ordblindhed, som er en institution under Indenrigs- og Socialministeriet, anbefaler, at alle børn på 3. klassetrin bliver testet, men en anonym spørgeskemaundersøgelse som Missionen har lavet på flere af regionens skoler viser, at det er under halvdelen, der tester alle elever.

- Hvis ikke man tester alle elever, ved vi at de ordblinde elever kan skjule deres ordblindhed ved, for eksempel, at lære teksten udenad, derfor er det nødvendigt at alle elever testes, siger Carsten Elbro, formand, Dansk Videnscenter for Ordblindhed.

 

 

Ny skoleleder i Fuglebjerg

Først da Cecilie søgte ind på en ordblindeefterskole i 8. klasse fik hun diagnosen. Og først da kunne hun få den specialundervisning, der skulle blive hendes redning.

I Missionen i aften møder Cecilie den nye skoleleder på Fuglebjerg Skole, der er kommet til efter Cecilie stoppede og hun forklarer, at skolens elever i dag bliver testet.

- Det betød meget for mig at få at vide, at selvom jeg er ordblind er jeg faktisk helt normal. Det hjalp mig meget at få det afklaret, siger Cecilie.

Medlem af Folketinget, Troels Christensen (V) fra Folketingets uddannelsesudvalg, siger til TV2 ØST, at han vil tage en snak med undervisningsministeren om de skoler, der ikke tester deres elever.

- Det er et af de punkter vi skal have talt igennem med ministeren i forbindelse med et 360 graders eftersyn af hele Folkeskolen, siger Troels Christensen.

Få hele historien om Cecilie og ordblindhed i aften klokken 20 i Missionen på Kanal ØST. Du kan også se den via vores hjemmeside - klik på dette link. Her får du et indblik i, hvor hurtigt det går at teste skoleelever i en gratis test for ordblindhed.