Operation Hvepsebo: Rumænere dømt skyldige i menneskehandel

Tre rumænske søskende er skyldige i menneskehandel med flere landsmænd, som blev misbrugt til kriminalitet. Nogle af de menneskehandlede opholdt sig på ejendomme her i landsdelen

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I den første retssag i danmarkshistoriens største kompleks om menneskehandel dømmes tre herboende rumænere for menneskehandel ved Retten i Hillerød.

De er også skyldige i bedrageri og databedrageri af særlig grov beskaffenhed og straffes med fængsel i henholdsvis tre år, to og et halvt samt to år. De udvises alle fra Danmark for altid.

 

Afgørelsen er principiel, fordi det er første gang i dansk retshistorie, at straffelovens paragraf om menneskehandel tages i brug i forbindelse med udnyttelse til kriminalitet.

Gennem flere år har de dømte, to brødre på 36 og 39 år samt deres 27-årige søster, hjulpet en stor gruppe landsmænd til Danmark.

Blev brugt til bedrageri

Her er de fattige rumæneres identiteter blevet misbrugt til omfattende bedrageri.

I alt mente anklagemyndigheden, at 17 personer var blevet udsat for menneskehandel. Men retten finder det kun bevist i tre tilfælde.

Sagen mod de tre søskende er den første del af et stort kompleks, som politiet har døbt "Operation Hvepsebo".

Politiaktionen fandt sted i februar i år og omfattede ransagninger af adresser i bl.a. Korsør, Stenlille og Holeby på Lolland.

Læs også: Anklager vil fælde rumænere for "moderne slaveri"

Blev truet og tæsket

Ifølge anklagemyndigheden er de intetanende rumænere blevet lokket til Danmark med lovning om arbejde.

I retten har flere af de påståede ofre desuden fortalt, at de er blevet tæsket og truet. At der ikke var noget arbejde at få. Og at de i flere tilfælde har levet under usle kår.

Omvendt har de tiltalte insisteret på, at de mange rumænere er kommet hertil med én ting for øje, nemlig at begå kriminalitet.

Snydt for mindst 35 mio. kr.

I alt mener politiet, at op mod 300 rumænere er blevet opsøgt i Rumænien og lokket med en bedre fremtid i Danmark.

Samlet set skal Skat og en stribe virksomheder være blevet snydt for cirka 35-40 millioner kroner.

      /ritzau/