¨

Ondt i ryggen er en folkesygdom i Region Sjælland

Foto: TV ØST

Vi ligger helt i top, når det gælder problemer med ryggen i vores region. Se her, hvem der især slås med problemerne.

14,9 procent af mændene og 15,4 procent af kvinderne har problemer i form af sygdomme med ryggen.

Det viser den store undersøgelse af sundheden i hele landet, Sundhedsprofilen 2010.

Tallene svarer til, at mere end 120.000 borgere, eller hver sjette indbygger her i regionen døjer med en sygdom i ryggen – enten i form af en diskosprolaps eller andre rygsygdomme.

Tallet gør, at vi sammen med Region Syddanmark er den region, hvor allerflest har problemer med ryggen.

Og det er ikke overraskende. Det siger Britta Ortiz, der er lægefaglig konsulent hos Region Sjælland, til Lev Livet på TV2 Øst.

- Det handler i høj grad om, at vi har mange i vores region, der har fysisk nedslidende arbejde. På den måde er det også en konsekvens af, at vi har et forholdsvist lavt uddannelsesniveau her i regionen, siger hun til Lev Livet på TV2 ØST.

Færrest med sygsygdomme er der i Region Hovedstaden, hvor kun 12,3 og 12,7 procent for henholdsvis mænd og kvinder døjer med ryggen.

Undersøgelsen viser – ikke overraskende – at jo ældre du bliver, jo større sandsynlighed er der for, at du for problemer med ryggen. Problemerne viser sig typisk, når man er mellem 45 og 54 år.

Men det behøver ikke nødvendigvis handle om, at det er i den alder, at alderen for alvor begynder at trykke.

- Vi ved fra undersøgelser, at ondt i ryggen tit er et tegn på at man ikke har det godt med sit liv eller sit arbejde. Det er en sygdom, som man godt kan behandle passivt med piller – men det hjælper allermest, hvis man bliver glad for sit liv, og den måde som man lever det på, siger Britta Ortiz.

Det er dog også afgørende at være i fysisk form – og især overvægt er en faktor, når det kommer til smerter i ryg og lænd.

- Det belaster ryggen, hvis man har en stor rygsæk foran på brystkassen – en stor mave tvinger simpelthen ryggen til en dårlig holdning. Og derfor er det at tabe sig sammen med fysisk træning de mest effektive instrumenter mod ondt i ryggen, siger hun.

Netop den dårlige holdning i ryggen har også en betydning, når det kommer til de unge.

Hele fem procent af de unge mellem 16 og 24 år slås nemlig med rygproblemer.  Også i denne aldersgruppe er der flere kvinder end mænd, der lider af den type smerter.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App