Økonom advarer: COOP-projekt har sine ulemper

Man tænker mere med hjertet end med hjernen, hvis man vælger at støtte de små fødevareproducenter økonomisk, mener forbrugerøkonom.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Du kan låne dine penge ud til et projekt. På den måde kan du tjene en god skilling og samtidig hjælpe en ildsjæl med at gøre sin vision til virkelighed.

Sådan skriver Coop selv om sit nye crowdfunding-projekt, der skal få Coops 1,7 millioner medlemmer til at støtte de små og mellemstore fødevareproducenter økonomisk.

quote Det her kan lyde som noget helt unikt. men det svarer egentlig til at købe aktier. Man tænker bare mere med hjertet end hjernen

Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom, Nordea

Men ifølge en forbrugerøkonom kan det være decideret farligt, hvis man ikke tænker sig om.

- Det her kan lyde som noget helt unikt, men det svarer egentlig til at købe aktier. Man tænker bare mere med hjertet end hjernen. Problemet er nemlig, at lige præcis det her projekt har to ulemper, som køb af aktier aldrig ville have, siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom, Nordea til TV ØST.

Kan tabe alle pengene

Vælger man at låne sine penge ud via Coops Crowdfunding-projekt, skal man som minimum lægge 1.000 kroner. Der er dog ingen garanti for, at pengene finder vej til ejermanden igen.

- Med en rente på tre eller fire procent, lyder det her rigtig godt. Vi kan lugte strøelsen, se kalvene og smage vinen, men det her er en investering på lige fod med investeringer i andre virksomheder. Ulempen er, at der ingen tilbagebetalingsgaranti, hvis projektet, man har valgt at låne penge ud til, ikke bliver til noget. Dermed kan man miste sine penge helt eller delvist, siger Ann Lehmann Erichsen

quote Der er ikke nogen fortrydelsesret. Låner jeg 5000 kroner via det her projekt, er jeg bundet. 

Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom, Nordea

Og har man først lånt sine penge ud til en fødevareproducent, så er der ikke noget at gøre ved det.

- Den anden ulempe er, at der ikke er nogen fortrydelsesret. Låner jeg 5.000 kroner via det her projekt, er jeg bundet. Finder jeg pludselig ud af, at jeg vil bruge mine penge på andre ting, kan det ikke lade sig gøre. Sammenligner vi med aktier, vil det jo altid kunne lade sig gøre at sælge dem, siger Nordeas forbrugerøkonom.

Kan hjælpe, hvor banken ikke vil

Omlægning til økologi, nyt produktionsudstyr og et nyt kølerum til æblerne. Projekterne, som de lokale producenter vil have medfinansiering til, er mange. Og ifølge forbrugerøkonomen kan danskerne hjælpe de producenter, hvor banken ikke vil.

quote  Måske er fantasien større hos nogle danskere med lidt ekstra penge på lommen

Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom, Nordea

- Det er jo ikke sådan, at bankerne skyder rigtigt hver gang. Måske er fantasien større hos nogle danskere med lidt ekstra penge på lommen. Og på den måde kan det her støtte nogle projekter, som aldrig ville blive til virkelighed med banklån, siger Ann Lehmann Erichsen.

I vores område er Fejø Frugt og Dyrehøj Vingård ved Kalundborg en del af det nye crowfunding-projekt. 


Nyhedsoverblik