Økologisk foder ruster på markerne

Mange marker med korn til økologisk dyrefoder er så kraftigt angrebet af plantesygdommen 'gulrust', at landmændene må vinke farvel til en stor del af årets kornhøst.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Angrebet med gulrust er værst i økologisk vintertriticale, som er en væsentlig kornafgrøde, som landmænd med økologisk dyrehold fodrer med henover vinteren. Der er desværre observeret angreb af gulrust i 70 pct. af alle markerne jævnt fordelt over hele landet, fortæller konsulent hos Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret, Peter Mejnertsen til Landbrugsraadets ugemagasin FoodCulture.

Gulrust viser sig som orangegule pletter på bladene. I begyndelsen sidder pletterne spredt, senere sidder de i lange rækker. Markerne er så voldsomt angrebet i år, fordi vejret har givet plantesygdommen optimale vækstbetingelser.

- Foråret har været perfekt set med gulrustens øjne. Gennem halvanden måned lå dagtemperaturerne omkring 10 grader. Godt med dug, men ingen nedbør, gav samtidig en passende fugtighed, og så eksploderede gulrusten, forklarer konsulenten til FoodCulture.

Sidste år var produktionen af økologisk foder herhjemme større end forbruget. Men angrebet af gulrust kommer efter Peter Mejnertsens vurdering til at betyde, at der er en stor
sandsynlighed for, at produktionen i Danmark i år ender lige under behovet, dvs. der vil blive produceret mindre økologisk foder, end der bliver spist i de danske øko-stalde. Der bliver dog ikke problemer i forhold til foderforsyningen, men det kan ikke udelukkes, at enkelte landmænd kan komme i alvorlige økonomiske problemer, hvis de har satset på netop vintertriticale.

- Det er selvfølgelig alvorligt, for som økolog kan man intet gøre, når planterne bliver angrebet. I sådan en situation bliver man mindet om, hvor vigtigt det er at sprede sin risiko. Netop de sorter, der bliver angrebet nu, har tidligere været blandt dem, der gav det højeste udbytte, hvilket jo blot understreger, at man aldrig kan føle sig helt sikker, konstaterer Peter Mejnertsen overfor FoodCulture.

Om landmændene skal skynde sig at høste nu og så forsøge sig med andre foderafgrøder, eller om det bedre kan svare sig at gøre ingenting, afhænger helt af den enkeltes situation.

- For nogle vil løsningen være ikke at foretage sig yderligere og dermed ikke have flere omkostninger. Så kan man se, om der bliver enkelte kerner til høst. Gør der det, skal man blot vide, at de bliver små og indskrumpede, og prisen formodentlig vil blive noget lavere end på normale kerner, slutter Peter Mejnertsen.


Nyhedsoverblik