Ofre for voldtægt er under tidspres

Har voldtægtsofre ikke meldt voldtægten til politiet inden 72 timer, kan de ikke modtage erstatning ifølge Offererstatningsloven paragraf 10.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Voldtægt skal anmeldes iden for 72 timer, ellers kan ofre ikke modtage erstatning. Det bekræfter Erstatningsnævnet i en e-mail til metroxpress.

 Den tidsfrist rammer mange af de ofre, der opsøger Center for Voldtægtsofre, skriver ledende psykolog Anja Hareskov Jensen:

- Der er en del af kvinderne, der dels er så chokerede, at de ikke anmelder inden for denne tidsfrist, dels er der også en del, der desperat håber, de kan glemme det, der er sket. Sidstnævnte kvinder anmelder også ofte først senere end 72 timer og kan derfor ikke få erstatning.

Har de derudover opsøgt et af landets otte voldtægtscentre for at få taget gerningsmandens dna-prøve, så skal de gå til politiet, inden tre måneder, ellers kasseres alle beviser.

- De skal så inden den tid bestemme, om de vil gå til politiet og anmelde det som en voldtægt. Derefter bliver materialet destrueret, hvis ikke offeret har instrueret os om at beholde materialet, skriver leder Hanne Baden Nielsen.

Metroxpress har i de sidste par uger sat fokus på, hvorfor kun 1 af 60 af de anslået 3.600 årlige voldtægter fører til en dom.

Partier fra begge sider af Folketinget er klar til at ændre loven.

- SF står på ofrenes side. Vi vil gerne se på at ophæve eller i hvert fald forlænge fristen, siger retsordfører Lisbeth Bech Povlsen.

De Konservative og DF lover at tage tidsfristerne op med justitsministeren.

- Vi skal have fjernet alle forhindringer, der gør, at ofre ikke kan få erstatning, og at voldtægtsforbrydere går fri, siger Peter Skaarup (DF).

Det skriver metroxpress.

 


Nyhedsoverblik