Ø-formand om billigere færger: Et skridt i den rigtige retning

Billigere færgetakster er på finansloven for 2017. Det glæder formanden for Sammenslutningen af Danske Småøer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det skal være billigere at tage færgen over til en række af vores områdes øer. Det mener et flertal i folketingen bestående af Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti. Derfor er de i finansloven for 2017 blevet enige om at sætte taksterne ned.

En beslutning, der glæder formanden for Sammenslutningen af Danske Småøer, Dorthe Winther, der bor på Omø.

- Det er et skridt i den rigtige retning på at nå endemålet, som er at få opfyldt landevejsprincippet, siger Dorthe Winther.

Det skal koste det samme at tage færgen, som at køre i bil

I sommers var de billigere færgetakster allerede på politikernes bord, da folketinget stemte ja til at sænke dem.

Her blev der sat 28,4 millioner af til projektet for 2016.

Satserne skulle sættes ned i lavsæsonen, og beslutningen skulle arbejde hen mod det såkaldte landevejsprincip. Princippet dækker over, at det skal koste det samme at sejle en strækning med en færge, som det ville koste at køre strækningen på landevej.

Noget, der ifølge Dorthe Winther, langt fra gør sig gældende endnu.

- Hvis man kigger på de nedsatte takster i år, så har de været meget forskellige fra ø til ø. Og landevejsprincippet har ikke rigtig slået igennem på øerne i vores område. Så derfor ser vi selvfølgelig frem til flere penge, så vi kan få det opfyldt, siger Dorthe Winther.

Finansloven for 2017 vil udvide sæsonen for, hvornår de nedsatte takster gør sig gældende, så det frem mod 2020 kun vil være selve højsæsonen, der ikke er inkluderet.  

Vil styrke turisterhvervet

Der bliver afsat 20 millioner kroner i 2017, 30 millioner kroner i 2018, 40 millioner kroner i 2019 og 40 millioner kroner i 2020.

-Jeg glæder mig over, at det har været muligt at finde finansiering i finanslovsaftalen til nye nedsættelser af færgetakster for biler og passagerer til en lang række øer. Vi bygger oven på den nuværende ordning fra august i år. I løbet af de næste år udvides de perioder, hvor det er muligt at give billigere færgebilletter, gradvist til at gælde hele året, bortset fra højsæsonen om sommeren. Øerne har haft et stort ønske om at udvide ordningen. Det betyder, at turisterhvervet og bosætningen på øerne vil blive yderligere styrket, siger social- og indenrigsminister Karen Ellemann i en pressemeddelelse.

Dorthe Winther mener også, at det især er øernes vigtige turisterhverv, der vil blive styrket med de nedsatte takster.

- I højsæsonen har vi masser af turister. Hvis man kan strække sæsonen med det her og skabe en mere varig helårlig turistbeskæftigelse, så vil det give vores turistvirksomhederne nogle meget bedre muligheder, forklarer hun.  

I vores region betyder det, at taksterne vil falde på færgerne til Sejerø, Orø, Agersø, Omø, Askø, Femø, Fejø, og Bogø.