Nyt projekt skal bekæmpe skolernes dårlige indeklima

Et nyt projekt af Realdania skal udvikle nye metoder til at bekæmpe skolernes dårlige indeklima.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et nyt projekt skal skabe bedre indeklima på skolerne.

Det er Realdania, der står bag projektet. De søger nu pilotkommuner, som skal være med til at udvikle nye metoder, der kan bekæmpe det dårlige indeklima.

– Vi ønsker en bedre forståelse for de beslutningsprocesser og virkemidler, man kan arbejde med i de forskellige kommuner i kampen for et bedre indeklima, lyder det fra Anne Gade Iversen, der er projektleder i Realdania, i en pressemeddelelse.

quote Indeklima har en dokumenteret effekt for børnenes læring og trivsel

Peter Pannula Toft, kontorchef i KL

- Der er stor forskel på store og små, og mere eller mindre økonomisk velpolstrede kommuner, og det skal vi tage højde for i de metoder, vi ender ud med. I sidste ende er målet at give kommunerne nogle redskaber, så de kan skabe sig et overblik over, hvordan indeklimaet kan forbedres uden at briste de i forvejen spændte budgetter.

Dårligt indeklima i Region Sjælland

Dårligt indeklima er ikke fremmedord her i regionen.

Faktisk er Region Sjælland den region, hvor det står værst til med skolernes indeklima. Det viser den seneste regionale undersøgelse, som Danmarks Tekniske Universitet har været med til at lave i 2014.

Resultaterne viste, at i 64 procent af klasselokalerne var CO2- niveauet for højt i forhold til Arbejdstilsynets anbefalinger. 

Nysted Skole kæmper med dårligt indeklima
Læs også
To ud af tre skoler har dårligt indeklima
Nysted Skole kæmper med dårligt indeklima
Læs også
To ud af tre skoler har dårligt indeklima

Og det kan have store konsekvenser.

- Der er flere undersøgelser, der dokumenterer, at for det første får børnene det dårligt. De bliver trætte, uoplagte, irritable og får hovedpine. Det betyder også, at deres indlæring går ned. De lærer simpelthen mindre i løbet af en skoledag, sagde Geo Clausen, der er professor i indeklima på DTU, i slutningen af august til TV ØST.

Hovedpine og træthed

En af de skoler, der har problemer med dårligt indeklima, er Nysted Skole i Guldborgsund Kommune. Skolen har gennem flere år døjet med høje temperaturer og et for højt CO2-niveau.

En rapport, som kommunen foretog sidste år, viste, at mange elever fik ondt i hovedet op ad dagen og blev trætte. 

Læs også
Elever oplever ringe indeklima: Vi bliver dårlige af at gå i skole
Læs også
Elever oplever ringe indeklima: Vi bliver dårlige af at gå i skole

Og netop på grund af påvirkningen, som et dårligt indeklima har på børnene, mener KL’s kontorchef Peter Pannula Toft, at projektet er en god idé.

– Indeklima har en dokumenteret effekt for børnenes læring og trivsel. Derfor er det naturligt, at kommuner arbejder strategisk med at udvikle planer for at skabe et godt indeklima i deres skoler. Indeklimaplaner kan være det helt rigtige, og det er godt med et projekt, som kan støtte kommunerne i det arbejde og udbrede erfaringer kommunerne imellem, siger han i en pressemeddelelse.

750.000 kroner i udviklingsstøtte

I projektet forventer Realdania at udvælge fem til syv pilotkommuner, som hver vil få 750.000 kroner i udviklingsstøtte.

Interesserede kommuner skal sende en ansøgning inden 30. oktober i år.

På Nysted Skole er hjælpen dog allerede på vej. Her har byrådet i Guldborgsund Kommune nemlig valgt at bevilge 3,3 millioner kroner til et nyt ventilationssystem og solfilter til vinduerne. 

Dårlig luft og klasselokaler, der er for varme. Det er hverdag for rigtig mange skoleelever her i regionen. Faktisk står det værst til i Region Sjælland, viser en undersøgelse af DTU. 

 


Nyhedsoverblik