¨

Nye erhverv ramt af ledighed

Nye grupper på det sjællandske arbejdsmarked mærker finanskrisens sparekniv. Det er blandt andet økonomer, ingeniører, sygeplejersker og sosu-assistenter.

Som ringe i vandet breder fyresedlerne sig nu ud til erhvervsgrupper, der hidtil har været langt mere forskånet for fyringer, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

»Den faldende efterspørgsel på eksportmarkeder og det markante fald i byggeriet har efterfølgende skabt virkninger i økonomien, som vi ser konsekvenserne af nu,« siger regionsdirektør i Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Jan Hendeliowitz.

Det går bl.a. ud over økonomer, ingeniører og øvrige medarbejdere i servicesektoren.

»Vi kan se nu, at mere serviceorienterede koncerner inden for f.eks. forsikring og finans også foretager tilpasninger. Det rammer typisk andre grupper. Det er mere indirekte konsekvenser af den økonomiske krise, som handler om at tilpasse sig til den fremtidige budgetsituation. Og det er helt nyt, at f.eks. sygeplejersker og sosu-assistenter bliver berørt,« siger Jan Hendeliowitz til Jyllands-Posten med henvisning til de mange varslede fyringer på bl.a. sygehuse.

Beskæftigelsesregionerne bliver briefet om forestående massefyringer og har derfor betydelig indsigt i den aktuelle
udvikling på arbejdsmarkedet. Beskæftigelsesregion Syddanmark bekræfter, at nye erhvervsgrupper står for skud.

»I 2009 var det i høj grad ansatte inden for byggeri og industri, det gik ud over. Deres reducerede forbrugsmuligheder smitter af på service og butikker. Det breder sig og vi kan se, at ledigheden nu breder sig ud i flere sektorer - især service og handel,« siger regionsdirektør Karl Schmidt.

Den procentvise udvikling i antallet af ledige økonomer og ingeniører fra november 2008 til november 2009 har været større end blandt de ufaglærte 3F'ere, selv om 3F'erne fortsat er hårdere ramt af ledighed, viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik. 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App