Nydanske politikere jagter nydanskere

Flere politikere vil forsøge at få nydanskere til at stemme. Mange tror nemlig ikke, at de har lov til at deltage i valget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er stemmer at hente, hvis man kan få nydanskere til stemmeboksen den 19. november. Da der sidst var valg til landets kommuner og regioner, valgte mere end halvdelen af nydanskerne ikke at bruge deres stemmeret.

Til sammenligning stemte 68 procent af de etniske danskere. Det skriver DR Sjælland.

Vigtigt at de stemmer

Derfor er et af spørgsmålene ved dette kommunalvalg: Hvordan får man flere nydanskere til at stemme? Maria Jeananthan er tamiler fra Sri Lanka, men hun har boet i Holbæk Kommune i 19 år med sin mand og deres 3 børn.

Nu stiller hun op for De Radikale og har en klar ide om, hvordan hun får fat i flere nydanskere:

- Jeg har Asian Minimarked i Holbæk, og her kommer mange nydanskere af forskellig nationalitet: Irakere, afghanere, tamiler, polakker, og jeg vil fortælle dem allesammen, at det er vigtigt, at de stemmer, siger hun til DR Sjælland.

Tror ikke de må

Selv har hun 2 hovedemner i sin valgkamp: Større fokus på handicappede og en kommune med bedre mulighed for udvikling og integration.

Mens 36,9 procent af indvandrerne fra ikkevestlige lande gik i valgboksen for at sætte sit kryds, stemte kun 31,7 procent af deres efterkommere. Det er markant lavere end valgdeltagelsen for etniske danskere, der landede på 67,6 procent.

Emrah Tuncer blev valgt ind i Holbæk Byråd ved sidste valg og stiller op igen. Han håber, at mange flere nydanskere kommer til stemmeboksen, og han har målrettet taget kontakt til de tokulturelle blandt andet ved at gå fra dør til dør og kontakte de etniske foreninger. -

Mange af dem tror ikke, at de må stemme, når de ikke er danske statsborgere, mange af dem mener, at valget er for de "hvide" og ikke for dem, og mange af dem mener ikke, at deres ene stemme kan være noget værd, forklarer han til DR Sjælland som nogle af årsagerne til den lave stemmeprocent blandt nydanskere.

Stemmer på nydanskere

Yosef Bhatti er assistent professor ved Københavns Universitet med indgående kendskab til netop nydanskeres fravalg af valgene. Han peger netop på de to modeller fra Holbæk.

- Det viser sig, at nydanskere gerne stemmer på andre nydanskere. Og den bedste måde at få fat i nydanskerne på er ved at gå fra dør til dør, eller som eksemplet fra Holbæk at have en forretning, hvor man kommer i kontakt med andre nationaliteter, siger han til DR Sjælland.


Nyhedsoverblik