Ny skolopenderart breder sig i Danmark

På mystisk vis har en ny skolopenderart bred t sig i Danmark. Den er blandt andet set flere steder her i regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En ny skolopender-art har bredt sig langs de danske jernbanestrækninger. Lamyctes africanus er den latinske betegnelse for den, og den er ikke tidligere registreret i Danmark.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

4 steder her i regionen

Det lille dyr er kun 7-9 millimeter langt og blev første gang registreret i 2011, da kurateringsassistent Jan Pedersen fra Statens Naturhistoriske Museum, stødte på det langs et ubenyttet rangerspor i Padborg.

Det opsigtsvækkende er, at museets medarbejdere efterfølgende har fundet arten 7 andre steder rundt omkring i landet. I Fredericia, Kalundborg, Næstved, Vordingborg, Kalundborg, Rødbyhavn – og så ved Ryparken Station og på Nørrebro i København.

Altid langs med banelegemet.

- Man skulle næsten tro, at den havde taget toget, siger Henrik Enghoff, der er professor i zoologisk systematik og zoogeografi ved Statens Naturhistoriske Museum.

Varme, orm og biller

Skolopenderen findes primært langs med banespor.

- Vi finder den primært langs med banespor, der ikke bliver benyttet så meget. Det vil sige, at der vokser lidt vegetation og dermed er lidt orme og biller, som skolopendrene kan leve af. Og så er der jo skærver, der bliver varme i solen, og måske er det med til at skabe det helt rigtige mikroklima for arten. Vi tænker, at man måske også vil kunne finde den på steder, hvor der er vejbyggeri eller lignende og derfor er lidt ørkenagtigt – altså noget der kunne minde om det sydamerikanske landskab, den stammer fra. Lige så snart der er kratbevoksning, så er skolopendrene der ikke.

Hvorfor lige i Danmark?

Lamyctes africanus er ikke tidligere fundet fritlevende i Europa. Der er registreret et enkelt eksemplar i et drivhus i England og ét i en potteplante i Frankrig. Men arten stammer fra Sydamerika og er ellers kun fundet i Australien, på Hawaii og på den lille ø Sankt Paul i Det Indiske Ocean. Så hvorfor den har spredt sig netop i Danmark, er lidt af et mysterium.

- De nye skolopendre adskiller sig fra de godt 30 arter, vi i forvejen har i Danmark, ved, at de har lange tynde bagben, og at de har en sort maskelignende tegning omkring øjnene. Lidt som en vaskebjørn eller et medlem af Bjørnebanden, forklarer Henrik Enghoff leende og tilføjer, at man nok skal have en lup med for at kunne få øje på dens kendetegn.

Ufarlige for mennesker

Skolopendre har giftkroge, og i troperne findes der en art, der kan blive 30 centimeter lang, og som kan give et ret ubehageligt bid, der dog ikke er dødeligt. Men de arter, vi har i Danmark, kan ikke gøre nogen skade på mennesker, selvom de ser drabelige ud i forstørrelse - heller ikke Lamyctes africanus.

- Vi holder øje med, om de forsvinder eller breder sig, og hvis der er nogen, der tager gode fotos af de nye skolopendre eller indfanger eksemplarer og konserverer dem i sprit, så vil vi meget gerne have dem tilsendt, siger Henrik Enghoff i pressemeddelelsen.

 

play
Hans Jørgen Kolmos

Professor om britisk virusvariant på plejehjem: - Bekymrende, men ikke uventet

play
Kildemarkscenteret i Næstved

Tre beboere smittet med britisk coronavariant på plejehjem i Næstved

play
trelleborg

Vikingeborg vil på verdensarvsliste – kan fordoble besøgstallet

play
Louise Hvitfeldt Hansen Nykøbing Falster

Corona får flere unge til at føle sig ensomme: - Hele ungdomsårgangen er presset

play
dtu.1

Opsendelse af rumsonder gik som planlagt – landede uden for Stenlille

playliveblog
Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus: Regeringen vil indføre krav om isolation efter rejser

Se flere