Ny redegørelse: Udkantsdanmark skrumper

Eksperter er skeptiske overfor en ny redegørelse, der konkluderer, at tilbagegangen i befolkningstallet i Udkantsdanmark er ved at vende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere års tilbagegang i befolkningstallet i landets land- og yderkommuner er nu på retur. Sådan lyder konklusionen i en ny redegørelse om landdistrikterne, som erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen har afleveret til Folketinget. Det skriver Finans.

»Vores landdistrikter er begyndt at udvikle sig i en positiv retning. Det er helt nyt i forhold til de tal, vi har set gennem de seneste mange år. Det er især glædeligt, at befolkningstallet er stigende i en lang række af vores landdistriktskommuner,« siger Troels Lund Poulsen til Finans.

Mens mange af landets kommuner mistede indbyggere i perioden 2007-2014, har flere kommuner inden for de seneste to år vendt udviklingen og kan igen notere fremgang i befolkningstallet, viser redegørelsen.

En række kommuner i Nordvestjylland og i det sydlige Danmark oplever dog fortsat en tilbagegang i befolkningen.

Høgni Kalsø Hansen, lektor på Københavns Universitet, mener, at man skal være påpasselig med at konkludere for meget på baggrund af tallene.

»Vi har haft syv-otte år med en kontinuerlig nedgang i befolkningstallet, og mange af kommunerne vil stadig have en tilbagegang,« siger Høgni Kalsø Hansen.

Curt Liliegreen, projektdirektør i Boligøkonomisk Videnscenter, gør over for Finans opmærksom på, at det i de mere traditionelle yderområder i Jylland er nettoindvandringen, der holder befolkningstallet oppe - altså udenlandske statsborgere.